popularnost britanske kraljevske obitelji strmoglavo pada

Nakon dva sprovoda i skandala s batlerom, pala je popularnost britanske kraljevske obitelji u godini kraljičina zlatnog jubileja, pokazala je anketa ´Sunday's Observera´.

Po rezultatima ankete, samo 50 posto Britanca vjeruje da će Windsorovi trajati duže od 20 godina, za razliku od prošle godine kada je u to vjerovalo 58 posto Britanaca.

Svaki četvrti Britanac smatra da institucija kraljevske obitelji neće preživjeti duže od 10 godina nakon smrti kraljice Elizabete II., koja je u 76. godini.

Ona je 1992. nazvala ´užasnom godinom´ nakon razvoda svoje djece i požara u palači Windsor. Deset godina kasnije, zlatni jubilej pokvarili su smrtni slučajevi u obitelji i brojni skandali.

U veljači joj je umrla sestra Margaret, a sedam tjedna kasnije i Kraljica Majka.

Kola su krenula nizbrdo kada je bivši Dijanin batler Paul Burrel ponudio na otkup 300 privatnih pisama stradale princeze, a sličan je skandal izbio s još jednim bivšim butlerom Haroldom Brownom.

Dobar poznavatelj prilika u kraljevskoj obitelji Robert Lacey ocijenio je kako su ti skandali potpuno zasjenili zlatni jubilej, pa stoga nije neočekivan gorak okus u ustima Britanaca.

Kraljica Elizabeta, međutim, ne pokazuje nikakve namjere za odstupanjem s prijestolja. U božičnom je obraćanju naciji odbacila nagađanja o mogućoj abdikaciji rekavši da se raduje što će im i ubuduće služiti najbolje što može.

Pročitajte više