Porin u dvije, tematski različite večeri?

Organizatori Porina trenutno razmatraju dvije opcije, unatoč činjenici da su se razmatranjem trebali baviti puno prije, a početak godine posvetiti što boljoj produkciji potonule diskografske nagrade. Prvo rješenje je da se dodjela trajno skrasi u Zagrebu, u još uvijek nepoznatom prostoru. Izvođači, naravno, negoduju, jer sva glazbena zbivanja tog tipa u glavnom gradu završe odmah nakon dodjele, obzirom da većina izvođača upravo tu i živi, pa se brzo raziđu i od spektakularno najavljivanih after partya i druženja nikad ne bude ništa.

Druga opcija, prihvatljivija izvođačima, ali daleko nelogičnija, jest da se Porin podijeli u dvije večeri, rokersku i tzv. estradnu. Urbani dio dodjele, s predstavnicima rock i klupske scene trebao bi se održati u Rijeci, a onaj estradni u Opatiji. Tako je zaključeno iz jednostavnog razloga što Rijeka njeguje imidž grada sa zavidno razvijenom rock scenom, dok se Opatija kroz povijest, a i danas, bazira na festivalskoj, "glamuroznoj" atmosferi.

Oko nesuglasica i svakojakih prijedloga organizatori bi se trebali dogovoriti ovih dana, jer im je vrijeme za taj, pripremni dio dodjele, davno prošlo. Opcija razdvajanja već je dočekana na nož, jer neki smatraju da je glazbena scena u Hrvata presiromašna i za jednu suvislu večer, a kamoli za dvije.

Prošlogodišnji, osječki Porin imao je porazne rezultate gledanosti, produkcija je bila sramotno loša i sve je više nalikovalo političkom skupu u nekom selu, a ne "najprestižnijoj dodjeli" koja bi u prvi plan konačno trebala vratiti hrvatsku glazbu. Zato će se ovih dana okupiti predstavnici svih tijela koja sudjeluju u stvaranju Porina kako bi dogovorili plan za sljedećih pet godina, a spomenut će se i rad Hrvoja Markulja i Zrinka Tutića, čelnih ljudi te diskografske nagrade, kojima su ostali sudionici proteklih godina vrlo nezadovoljni, te upravo njima spočitavaju činjenicu da se Porin srozao ispod svake razine.

D.K.
Foto:hdu.hr

Pročitajte više