Posljednju knjigu znakovitog imena Mani je posvetila svom mužu

Foto: Facebook

MANI Gotovac umrla je na svoj 80. rođendan. Osim kao kritičarku, dramaturginju i teatrologinju, hrvatska javnost najbolje ju je upoznala kao spisateljicu. Za života Mani Gotovac objavila je devet knjiga, a posljednja simboličnog naziva Rastanci objavljena je prošlog mjeseca. Promocija knjige održana je u Zagrebu bez autorice koja je bila odsutna zbog bolesti. Mani Gotovac posljednju je knjigu posvetila Seneki, svom drugom suprugu Željku Senečiću, istaknutom filmskom scenografu, slikaru, piscu i redatelju koji je umro početkom 2018. godine.

Životna ljubavna priča Rastanaka obuhvaća razdoblje od 1974. do 2018. godine, a njezini su glavni protagonisti Luz (ona) i Luv (on).

Mani Gotovac oduvijek je pisala, ali se tek 2010. odlučila objaviti roman.

Autobiografska priča Fališ mi postala je jedna od najprodavanijih knjiga te godine, a autorica je već iduće objavila drugi dio koji je također postao hit. Uslijedile su knjige "Ma koji život, koji teatar", "Snebivaš me", "Ćutim te" i posljednji roman "Rastanci".

"Ja ne mislim da književnost ima terapeutski učinak, bar to nije ono što ja tražim u njoj. Za mene je pisanje uvijek otkrivanje nečega što mi je dotad bilo nepoznato. Dakle, istraživanje, a ne terapija, a na tom putu pojavljuju se stalno razni demoni. I sama sam jedan demon, ali i demoni su različiti", rekla je prije nekoliko tjedana.

Rođena je u Splitu 1939. godine. Nakon zavšene Klasične gimnazije u Splitu, odlazi na studij u Zagreb. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka). 

Bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987. - 1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992. - 1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998. - 2002.) te riječkoga HNK 2003. - 2007. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada, a 1997. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. 

Pročitajte više