Posthumno dodijeljeni Porini Vjekoslavu Šuteju i Darku Glavanu



DANAS su u Hrvatskom narodnom kazalištu posthumno dodijeljene diskografske nagrade Porin maestru Vjekoslavu Šuteju te glazbenom kritičaru Darku Glavanu. Ovo veliko priznanje Instituta hrvatske glazbene industrije njihovim obiteljima uručili su predsjednik Josipović te ministar kulture Božo Biškupić. Svečani događaj popratio je i gradonačelnik Milan Bandić.

Nagrade su preuzele supruge preminulih velikana, Ivana Šutej i Danijela Glavan. Ivana Šutej došla je u HNK s kćerkicom Emom i sinom Nikšom, a u pratnji sina bila je i Danijela Glavan. Podsjetimo, dirigent Vjekoslav Šutej preminuo je krajem prošle godine nakon teške i duge borbe s leukemijom.

Vjekoslav Šutej je dobitnik priznanja Ordena grada Beča i Nagrade grada Zagreba, a počasni je član Real Academia de Belles Artes te je bio počasni građanin Seville. Tijekom svoje bogate domaće karijere bio je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara te redoviti profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Darko Glavan, uvaženi glazbeni i likovni kritičar, preminuo je nakon što ga je prošlo ljeto u Varaždinu udario automobil. Dva velikana su, slažu se svi, trajno obilježila i zadužila hrvatsku glazbenu scenu.

Pročitajte više