Povijesni događaji s ovogodišnjih Oscara

Foto: EPA

U LOS ANGELESU je održana 95. dodjela Oscara. Nekima će ovogodišnja dodjela prestižne filmske nagrade zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Magazin People tim je povodom izdvojio pet trenutaka koji će ući u povijest.

1. Ke Huy Quan osvojio prvog Oscara

Američki glumac Ke Huy Quan ove je godine osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu Sve u isto vrijeme. Glumcu je ovo ujedno bio prvi Oscar. 51-godišnji glumac, koji je kao dijete glumio u filmovima Indiana Jones i ukleti hram i Goonies, zbog nagrade je bio jako uzbuđen i sretan. Naposljetku je i zaplakao

"Mama, osvojio sam Oscara", viknuo je s pozornice držeći zlatni kipić u rukama pa zaplakao. "Moja mama ima 84 godine i gleda ovo kod kuće", objasnio je i dobio ovacije cijele dvorane. "Moje putovanje počelo je na brodu. Proveo sam godinu dana u izbjegličkom kampu. I nekako sam završio ovdje na najvećoj pozornici Hollywooda. Kažu da se ovakve priče događaju samo u filmovima. Ne mogu vjerovati da se to meni događa. Ovo je američki san!" poručio je.

2. I Jamie Lee Curtis je osvojila svog prvog Oscara

64-godišnja glumica Jamie Lee Curtis je na ovogodišnjoj dodjeli prestižne filmske nagrade u Los Angelesu osvojila kipić za najbolju sporednu glumicu u filmu Sve u isto vrijeme. 

"Svim ljudima koji su podržavali žanrovske filmove koje sam napravila svih ovih godina, tisućama i stotinama tisuća ljudi, upravo smo zajedno osvojili Oscara", poručila je Jamie na pozornici. 

Ubrzo se nakon njezinog osvajanja Oscara društvenim mrežama proširila snimka reakcije glumice Angele Basset, koja je bila nominirana za Oscara u istoj kategoriji. Nakon što je Jamie proglašena pobjednicom u kategoriji najbolje sporedne glumice, publika je počela glasno pljeskati. Svi osim Angele Bassett i njezinog supruga. Angela nije ni ustala kad je Jamie krenula na pozornicu, a njezin postupak naljutio je mnoge.

>>Basset izazvala komentare zbog reakcije na Oscara Jamie Lee Curtis: "Pa što joj je?"

3. Ruth Carter postala prva crnkinja koja je osvojila dva Oscara

Kostimografkinja filma Black Panther: Wakanda Forever dobila je nagradu za najbolju kostimografiju. Ovo joj je drugi kipić, a Ruth se upisala u povijest kao prva crnkinja koja je osvojila dva Oscara. U svom govoru je zahvalila Akademiji na "prepoznavanju superheroja". Otkrila je i da joj je nedavno umrla majka. 

"Ona podnosi, ona voli, ona pobjeđuje. Ona je svaka žena u ovom filmu. Ona je moja majka. Ovaj me film pripremio za taj trenutak", rekla je Carter.

4. Prvi Oscar za holivudskog povratnika

Brendan Fraser osvojio je nagradu za najboljeg glumca za film The Whale, a glumcu je to prvi Oscar u karijeri. 

 

Brendan je karijeru započeo devedesetih godina, prvu veću ulogu dobio je 1992. u filmu Pračovjek iz Kalifornije, a uloga u Georgeu iz džungle 1997. godine lansirala ga je među zvijezde. Godine 2000. glumio je s Elizabeth Hurley u filmu Začaran, a možda najveću pozornost javnosti dobio je ulogom u filmskom serijalu Mumija, u kojem je glumio s Rachel Weisz.

Na vrhuncu najveće slave povukao se iz Hollywooda, no film zbog kojeg je Fraser sada dobio Oscara označio je veliki povratak slavnog glumca.

"Počeo sam se baviti ovim poslom prije 30 godina i nije išlo lako, ali postojala je mogućnost koju nisam cijenio u to vrijeme dok sve nije nestalo. I samo vam želim reći hvala za ovo priznanje", rekao je glumac u svom govoru.

>>Fraser je na vrhuncu nestao iz Hollywooda, a sada je dobio kipić za najboljeg glumca

5. Michelle Yeoh je prva Azijatkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu

Michelle Yeoh ušla je u povijest osvojivši Oscara za najbolju glumicu kao prva azijska glumica koja je osvojila kipić u toj kategoriji.

"Za sve dječake i djevojčice koji me gledaju večeras, ovo je svjetlo nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju", rekla je Yeoh primajući Oscara za glavnu ulogu. "I, dame, nemojte dopustiti da vam itko kaže da je vaše vrijeme prošlo", rekla je 60-godišnja glumica, kojoj je ovo bila prva nominacija u karijeri, koju je započela u Hong Kongu u akcijskim filmovima.

Yeoh je nagrađena za ulogu u filmu Sve u isto vrijeme, koji je bio nominiran u čak 11 kategorija.

Pročitajte više