Poznati o petku 13.: Nismo praznovjerni, ali pljujemo zbog crne mačke na putu!

IAKO u svijetu od fobije uzrokovane vjerovanjem da je petak 13. nesretan dan pati više od 20 milijuna ljudi, naši estradnjaci prilično su hladnokrvni što se tiče kombinacije tog dana i datuma. Neda Parmać, Lana Klingor i Neven Ciganović nisu bili niti svjesni da se datum 13. poklopio s petkom sve dok ih nismo na to podsjetili. Zbog današnjeg dana nisu mijenjali nikakve planove niti im se, na sreću, išta ružno dogodilo.

"Meni je taj dan uvijek bio sretan"

"Meni je to uvijek nekako bio baš super dan, tada mi se događaju samo dobre stvari. Znam da je nekima to paranoja, no meni je taj dan baš fora, tako mi je i ovaj petak 13. bio baš dobar. Uopće nisam praznovjerna, jedini običaj koji prakticiram je pljuckanje kada mi crna mačka prijeđe preko puta", rekla nam je Lana Klingor. Ovogodišnji jedini "nesretni petak" sigurno joj je dodatno poboljšao radni boravak na moru, na otoku Zlarinu, gdje je s dečkom Goranom Bogdanom. To im je prvi zajednički odmor i jako im je lijepo, kaže za Index Lana.

"Vjerujem u dobru karmu i da se dobro dobrim vraća, a bojim se samo Boga" 

Baš kao ni Lana, niti Feminnemka Neda Parmać nema problema s petkom 13. "Meni se u zadnje vrijeme dogodilo nešto lijepo, pronašla sam psića i zadržala ga, tako da imam novog najboljeg prijatelja s kojim provodim i petak 13. Jedino ružno što mi se može dogoditi je da mi se popiški ili pokaka u stanu", šali se Neda. Dodaje kako nije uopće praznovjerna te se ne boji niti datuma niti brojeva. "Vjerujem samo u dobru karmu, u to da se dobro dobrim vraća, a bojim se samo Boga", kaže Neda. Dodaje kako i ona pljuje na crne mačke, no tu je naviku stekla jer je iz male sredine gdje je to običaj. "Uhvatim se da pljunem tri puta, ali ne zato što mislim da će mi se nešto loše dogoditi ili da će to okrenuti moju sreću, već zato što mi je to jednostavno navika", rekla nam je Neda.

Pljuckanje zbog mačke popularno je i kod Nevena Ciganovića. "Nije da neću pljunuti kad vidim crnu mačku, ali ustvari nisam praznovjeran", rekao nam je Cigi. Dodaje kako nije niti primijetio da je petak 13., inače bi već smislio neku "spačku" da dobro prestraši prijatelje. Ovogodišnji petak 13. nije mu donio nikakve neugodnosti osim lošeg vremena na moru.

Winston Churchill bio je praznovjeran

Naši estradnjaci ne mijenjaju dnevne navike zbog "nesretnih" datuma dok je upravo to slučaj s milijunima ljudi koji boluju od paraskevidekatriafobija, to jest fobije od petka 13. Upravo zbog takvih praznovjernih osoba, koje toga dana ne dolaze na posao ili ne žele, na primjer, putovati, SAD svakoga petka 13. bilježi gubitak od gotovo milijardu dolara. Zbog njih se uvriježio i običaj da u mnogim hotelima i bolnicama ne postoji soba broj 13, kao ni pista za slijetanje s tim brojem, a više od 80 posto svjetskih nebodera uopće nema 13. kat. Jedan od praznovjernih bio je i Winston Churchill koji nikada nije kretao na put ako je petak bio 13. dan u mjesecu.

Legendi o nastanku straha zbog broja 13 i petka ima puno, a najpoznatija je ona norveška s bogom Lokijem. Prema njoj, dvanaest je bogova priredilo večeru u Valhali, mjestu blaženstva. Na slavlje je upao 13. gost, Loki. On se počeo zabavljati te naveo Hodera, slijepog boga tame, da strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro te je cijelom zemljom zavladala tama, a od tog se trenutka brojka 13 smatra kobnom.

"To je za kršćane sretan dan jer je Isus tada umro"

S druge strane, ne smatraju svi da je broj 13 nesretan. Don Anđelko Kaćunko kaže da je broj 13 za kršćane zapravo dobar broj. "To je obično praznovjerje. Potječe još iz doba prije kršćanstva i nema veze s vjerom. Za nas kršćane broj 13 čak ima pozitivne konotacije, jer se u njemu obuhvaća 10 Božjih zapovijedi i Sveto Trojstvo. Osim toga, to je i broj svetog Ante, tako da nikako ne može biti negativan", rekao nam je Don Kaćunko. U praznovjerje petka 13., naravno, ne vjeruje i kaže da kršćani ne bi smjeli smatrati petak lošim danom. "To je za kršćane sretan dan, jer je Isus tada umro. Nikako nije riječ o nečemu tužnom ili nesretnom, jer je umro za nas", smatra svećenik.

Da oni praznovjerni možda ipak imaju opravdan razlog za svoj strah govori, na primjer, činjenica da se upravo na petak 13. dogodio poznati pad aviona koji je letio preko Andi, nakon kojeg su se preživjeli morali hraniti mesom umrlih da bi opstali. Navodno je bio upravo petak 13. kada je Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje te dan kada je Kain ubio Abela. Danas je tradicija članova grupe Friday 13 da na "svoj" dan baš za inat razbijaju što je više moguće ogledala, prolaze ispod ljestvi te presijecaju put crnim mačkama.
 

 

Pročitajte više