Praznici mogu dodatno oslabiti dječji imunitet. Saznajte kako to spriječiti!

Foto: Press

DJECA, pogotovo ona koja borave u kolektivu kao što su škole i vrtići, izložena su velikom broju virusa i bakterija.

Samim time djeca su sklonija infekcijama i brojnim drugim tegobama koje su karakteristične za dječju dob. Ipak, nisu sva djeca jednako boležljiva. Kod neke djece se imunološki sustav uspješno bori protiv mikroorganizama, kao što su virusi i bakterije, dok druga djeca češće obolijevaju.

Jak imunološki sustav je osnovni preduvjet zdravlja. Njegova uloga je zaštita organizma od uzročnika bolesti neutraliziranjem aktivnosti štetnih mikroorganizama. Važno je znati da djeca prilikom rođenja nemaju razvijen imunološki sustav, već se on razvija tijekom godina.

Kako bi vaši mališani razvili jak imunološki sustav, potrebno je djelovati izvana i iznutra. Postoje brojni faktori koji mogu oslabiti dječji imunitet i učiniti ih sklonijima razvoju infekcija. Taj problem je pogotovo izražen tijekom zimskih praznika kada nemaju školskih obaveza pa mogu više gledati televiziju, jesti više slatkiša i kasnije odlaziti na spavanje.

U nastavku pročitajte što sve možete učiniti kako biste ojačali imunitet svojih mališana.

Nedostatak sna

Nedovoljna količina sna može narušiti normalno funkcioniranje imunološkog sustava, pogotovo kod djece. Djeca koja ne spavaju dovoljno podložnija su obolijevanju i kod takve djece dulje traje oporavak od bolesti. Razlog tomu je što organizam tijekom spavanja stvara stanice i proteine koji pomažu u obrani od mikroorganizama.

Važno je da zajedno sa svojim djetetom stvorite pravilnu rutinu spavanja. Tako ćete im osigurati dovoljnu količinu svake noći, ali i pomoći im da budu zdravija.

Nezdrava prehrana

Hrana ima velik utjecaj na zdravlje imunološkog sustava. Namirnice poput voća i povrća mogu pomoći organizmu u stvaranju bijelih krvnih stanica koje su potrebne za borbu protiv infekcija. Svježe voće i povrće te orašasti plodovi sadrže puno vitamina, minerala i vlakana potrebnih za zdravlje.

Osim toga, pretilost je u današnje vrijeme jedan od gorućih problema od kojeg pati sve veći broj djece. Zdrava prehrana pomaže smanjiti postotak tjelesne masti čime također potiče jačanje imunološkog sustava.

Previše vremena provedenog pred ekranom

Razvojem tehnologije djeca sve više vremena provode zatvorena pred televizorom, uz mobitel ili pred kompjuterom, a sve manje na otvorenom. Boravak u prirodi ima višestruke benefite na zdravlje, a jedna od njih je i jačanje imuniteta.

Iako trenutačno nije preporučljivo boraviti na igralištima i drugim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, redovita šetnja manje popularnim mjestima u prirodi u trajanju od barem pola sata bit će dovoljna za jačanje imunološke funkcije.

Manjak fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost je važna za odrasle, ali i djecu. Tjelovježba pomaže tijelu u borbi protiv bolesti uzrokovanih virusima i bakterijama. To je djelomično zato što tijekom tjelovježbe srce brže pumpa krv kroz tijelo. Zahvaljujući tome, stanice i proteini koji se bore protiv infekcija brže kolaju organizmom.

Bez obzira na to je li vaše dijete sportski tip, potaknite ga da redovito obavlja bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti namijenjenu njegovoj dobi. To može, primjerice, biti jutarnje razgibavanje koje ćete zajedno raditi, trčanje za loptom ili preskakanje užeta.

Stres kod djece

Stres i anksioznost pogađaju sve, pa čak i djecu. Kod neke je djece stres neizbježan i može utjecati na njihov svakodnevni život i zdravlje, a najčešći uzroci su školski problemi. Razgovarajte za svojim djetetom o problemima s kojima se susreće i pomozite mu u pronalasku rješenja.

Dodatni savjet za jačanje imuniteta kod djece

Osim zdravog načina života i raznovrsne prehrane, za normalan rast, pravilno funkcioniranje organizma, stvaranje energije i zaštitu od bolesti, djeci je nerijetko potrebna pojačana potpora imunološkom sustavu.

Zato mame biraju provjerene dodatke prehrani koji su prilagođeni upravo mališanima i njihovim potrebama, kao što su MARSOVCI

Dugoročnu potporu imunitetu, prije ili tijekom posebnih razdoblja kao što su početak školske godine, sezone prehlada i viroza pružit će MARSOVCI PROimun DEFEND sirup. Sirup sadrži vitamin C, ekstrakte crne bazge i šipka, beta glukan iz kvasca S . cerevisiae i rutin.

Također za jačanje imuniteta i energije vaših mališana namijenjeni su MARSOVCI Gummi echinacea, dodatak prehrani u obliku gumenih bombona. Mame ih vole jer sadrže vitamine i minerale potrebne za jačanje imuniteta i energije, a klinci obožavaju zbog ugodnog okusa trešnje i jagode.

Svim je mamama jedna stvar zajednička, pružiti ono najbolje svojim mališanima za sretno i zdravo djetinjstvo, dok vas jednog dana ne prerastu.

Index promocija d.o.o. ne odgovara za sadržaj članka oglašivača i točnost informacija. Molimo vas da se za sve savjete obratite svom liječniku ili ljekarniku.

Pročitajte više