Gaming

Predstavljen je novi Xbox, konzola koja bi trebala parirati PlayStationu 5

Foto: EPA-EFE

NA E3 konferenciji Microsoft je predstavio određene detalje za nadolazeću Xbox konzolu. Naziv i izgled konzole još nisu otkriveni pa je se i dalje naziva projekt Scarlet. Prema performansama vrlo je slična onome što je Sony najavio za novi PlayStation, a to znači da će novi Xbox biti četiri puta jači od Xbox One. 

>Jeste li željeli glumiti u akcijskom filmu? "Blood & Truth" to će vam omogućiti

Nova Xbox konzola na tržište bi trebala stići u blagdanskom razdoblju sljedeće godine, odnosno krajem 2020. Sudeći prema performansama, i cijena bi mogla biti visoka. Pogonit će je procesor AMD Zen 2 i arhitektura Navi koja podržava igranje u 120 fps-a, 8k rezoluciji i ray tracing nove generacije. Isto kao i nadolazeći PlayStation.

Konzola će sadržavati i kastomizirani SSD koji pruža 40 posto bolje performanse, što bi potpuno trebalo ukloniti čekanje učitavanja igre. Podržavat će igranje igara s prijašnjih generacija Xbox konzola. Uz samu konzolu na tržište će stići i dugoočekivani Halo Infinite. 

PlayStation 5 također bi trebao izaći sljedeće godine, iako to još nije službeno potvrđeno. Pokretat će ga isti procesor, imat će ugrađen SSD, ali iz Sonyja su najavili da će konzola sadržavati i poseban AMD-ov čip za trodimenzionalni zvuk, dok o zvuku nije bilo govora prilikom prvog predstavljanja nove Xbox konzole. Igrači koji se odluče za PlayStation 5 imat će mogućnost igranja igara za prethodnu generaciju Sonyjevih konzola. 

Nedavno su Sony i Microsoft najavili strateško partnerstvo u razvoju gaming platforme za streaming sadržaje. Sony je već ranije kupio Gaikai i Onlive te se bolje pripremio za dolazak cloud gaminga, ali nedostaje mu potrebna infrastruktura kojom će moći parirati najvećima poput Googlea i Amazona. Tu uskače Microsoft sa svojom infrastrukturom Azure. Sljedeća generacija konzola mogla bi biti i posljednja, a onda će rat konzola postati rat servisa za streamanje videoigara. 

Pročitajte više