Predstavljen ovogodišnji Cest is d Best, imat će 500 sati programa

Danas je u Institutu za talijansku kulturu predstavljen program 28. izdanja Cest is d Besta, festivala ulične umjetnosti, koji počinje 30. svibnja tradicionalnom utrkom čistača u trokolicama. Međunarodni ulični festival Cest is d Best, najstariji i najveći ulični festival u Hrvatskoj, ove će godine centar Zagreba ispuniti stotinama sati raznolikog umjetničkog i zabavnog programa, a trajat će do 2. lipnja.

Četiri festivalska dana obilovat će nastupima scenskih, likovnih i glazbenih umjetnika iz Hrvatske i 15-ak drugih država sa svih krajeva svijeta. Posjetiteljima će se predstaviti plesni klubovi, kazališta, cirkuski performeri, muzičari, pjevači, likovni umjetnici i brojni drugi sudionici, kao što su čistači zagrebačkih ulica.

"Naša je specifičnost da imamo performersku scenu"

Organizatori planiraju više od 500 sati programa. Posjetitelji će tako moći pogledati 15-ak koncerata, više od 100 nastupa performera, nekoliko kazališnih predstava te sudjelovati u tri plesne večeri, 10-ak likovnih intervencija i radionica i mnogo drugih zanimljivih programa.

"Ponosan sam što je ovo 28. Cest is d Best. On je prvi i najdugovječniji zagrebački ulični festival i nadam se da će trajati dugo. Sve više se ulična kultura i umjetnost prezentira i pojavljuje kroz različite oblike, a naša je specifičnost da ima performersku scenu koja je prisutna svugdje u svijetu. Radi se o pravim umjetnicima koji su se odlučili za izvaninstitucionalno prikazivanje.

Kada smo počeli s festivalom, bilo je problema performerima naći dobrovoljce iz publike. Sada više nemamo nikakvih problema, imamo i viška kandidata, i to je jedna od najboljih tekovina takvog festivala", rekao je suosnivač festivala Zlatko Petrović Pajo.

Petrović je najavio da će na otvaranju nastupiti Jimmy Stanić te set uličnih svirača koji će nastupiti na pozornici na Zrinjevcu, ali i na ostalim lokacijama, poput Cvjetnog trga i Trga bana Jelačića. Program 28. Cest is d Besta zauzet će nekoliko trgova i ulica u centru Zagreba i tako ga na puna četiri dana pretvoriti u veliku i veselu pozornicu. Program je za posjetitelje potpuno besplatan.

Pročitajte više