Predstavnicu Izraela na Eurosongu zbog prijetnji smrću upozorili da ne napušta hotel

Foto: Profimedia

Predstavnici Izraela na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije rečeno je da ne napušta hotelsku sobu osim za nastupe i službena eurovizijska događanja zbog propalestinskih prosvjeda.

Eden Golan stigla je u Malmö ranije ovog tjedna tijekom intenzivnih mjera opreza, noseći pribadaču u znak solidarnosti s taocima koje još drži Hamas. Švedska policija je u stanju pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške za najveće europsko glazbeno natjecanje, koje se pokazalo kao jedno od najkontroverznijih izdanja do sada, uglavnom zbog sudjelovanja Izraela.

Bilo je poziva na bojkot događaja, a više od 1000 švedskih umjetnika pozvalo je da se Golan zabrani sudjelovanje, kao i 14.000 finskih radnika umjetničke industrije. Prema izvješćima, izraelska sigurnosna služba Shin Bet zamolila je pjevačicu da ne napušta svoju hotelsku sobu zbog vlastite sigurnosti i smatra se da je pod zaštitom tjelohranitelja, piše Euronews.

"Dok počinjem ovo putovanje, ispunjena sam s toliko emocija - uzbuđenjem, iščekivanjem, pomalo nervozom, ali najvažnije željom da pružim najbolju izvedbu koju mogu. Počašćena sam i ispunjena tolikim ponosom što predstavljam našu zemlju – ova pjesma predstavlja nas, sve nas, uključujući i one koji su doma, a koji nisu – čekamo vas", napisala je Golan u objavi na Instagramu.

Morala je preraditi svoju prvu pjesmu jer je bila previše politična

EBU, organizator Eurosonga, zaprijetio je da će diskvalificirati Izrael osim ako Golan ne preradi svoju pjesmu October Rain jer su smatrali da je previše politički nabijena, a smatra se da se pjesma odnosi na napade Hamasa 7. listopada. Pjesma je prerađena i preimenovana u Hurricane, čime joj je osigurano da se može natjecati.

Govoreći za AFP, Golan je rekla kako je iznenađena što su organizatori odbili October Rain. "Bila sam pomalo šokirana kada Europska radiodifuzna unija nije odobrila pjesmu. Ne mislim da je prva verzija bila politička", rekla je Golan. Ipak, neki od izvornih stihova, poput "Nema više zraka za disanje" i "Svi su bili dobra djeca, svi do jednog", izdvojeni su i smatralo se da govore o žrtvama napada Hamasa.

Za nove stihove kao što je "Još sam slomljena od ovog uragana", mnogi smatraju da i dalje upućuju na napade, ali EBU je dao zeleno svjetlo pjesmi, a Golan tvrdi da Hurricane djeluje na više razina i da je pjesma otvorena za tumačenje.

"Svaka osoba koja je sluša može se povezati s pjesmom na svojoj razini. Naši ljudi, naša zemlja, povezani su s njom na vrlo različitoj, dubljoj emocionalnoj razini zbog tragedije kroz koju smo prošli", rekla je.

Prethodno je EBU prozvao "ciljane kampanje na društvenim mrežama" protiv izvođača zbog prijavljenih prijetnji smrću izraelskoj predstavnici, a postojali su i strahovi da će ovogodišnji Eurosong biti meta za islamske ekstremiste zbog njezinog sudjelovanja.

Pročitajte više