Predstavom "9,81" u petak se zatvara Festival novog cirkusa

IZVEDBAMA predstave "9,81" koju su koproducirali francuski Centre des arts du cirque de Basse-Normandie i Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques u petak završava Festival novog cirkusa. Bit će izvedene dvije predstave (u srijedu 16. i u petak 18. studenog u 19 sati), a potonjom će Festival novog cirkusa biti službeno zatvoren.

Neslužbeni dio Festivala bit će zaključen "Zero Gravity" partyjem na kojem će svirati DJ M.I.L.E. (Groodanje) i DJ Sergio (Fine Time). Party počinje u 21.30 sati, a održava se u Klubu SC u Savskoj cesti 25.

Nakon domicilnih francuskih (Circa, Festival Janvier Dans les Etoiles, L’Estivade, Festival Font’Arts…), kineskih (šangajski Bridge of Arts i pekinški Dashanzi International Art Festival) te talijanskih (Festa del Circo Contemporaneo u Bresciji) festivala, "9,81" dolazi i na prvi hrvatski Festival novog cirkusa.

9,81 poznata je konstanta “g“ kojom je Newton odredio akceleraciju mase prema središtu Zemlje. Manipuliranje tijelom i objektima u ovoj predstavi visoke produkcije zaživjelo je kao istraživanje težine, gravitacije, skoka ili sposobnosti čovjekova leta.

Boreći se protiv gravitacijske sile, poznati francuski zračni akrobat Eric Lecomte stvara fluidan i intrigantan solo koji će obilježiti zatvaranje prvog hrvatskog Festivala novog cirkusa zbog kojeg će industrijska hala Tvornice Jedinstvo (Trnjanski nasip bb) na dvije noći postati kazalište u kojem njegov akter pleše između tla i krova.

Uz glazbeno/zvukovno i videoprojekcijsko iskustvo, "9,81" nudi percepciju nepoznatih gravitacijskih okvira. Ericova gipkost, fizička snaga i sposobnost invencije očarava poetikom preciznom i bezgrešnom, na tragu onog kako doživljavamo prirodne znanosti.

Konceptualno prizivanje oca mehanike temelj je preispitivanja zadanih granica u kojima se ogledaju teorije i drugih svjetskih znanstvenika poput Darwina ili Einsteina.

Tematizirajući životne cikluse i vrline aviona, Ericov svijet vibrira kao gravitacijska oaza, vremensko-prostorni stroj u kojem se zamjenjuju gore i dolje, ali i brzo sa sporim.

Percepcija trajanja i prostorne iluzije zaražena je fokusom u kojem se može letjeti po podu, ali i trčati po vertikali osam metara visoke konstrukcije.

Pročitajte više