Preminula cijenjena zagrebačka dizajnerica Nada Kobali

Foto: HOK

PREMINULA je cijenjena zagrebačka dizajnerica šešira, Nada Kobali.

"Kiparica šešira", kako su je mnogi od milja zvali, otvorila je svoj obrt davne 1975. godine, a svoja prava umjetnička djela u obliku šešira izlagala je u trgovini na zagrebačkom Cvjetnom trgu koja je na neki način postala i kultna među Zagrepčanima.

Brojni prijatelji se opraštaju od dizajnerice putem društvenih mreža.

"Umrla je Nada Kobali, legendarna zagrebačka klobučarka. Svaki dan prolazim pored njezinog dućana jer se nalazi točno ispod mog ureda na Cvjetnom trgu. I uvijek mi pogled pobjegne na njen izlog i izmami osmjeh upravo dovoljan da mi uljepša dan. Moja majka velika je štovateljica rada gospođe Kobali, a ovaj šešir kupila je sad nedavno, prije nego će krenuti na more. Jako me ražalostila vijest da je otišla, bila je jedan od posljednjih istinski kreativnih obrtnika ovoga grada, umjetnica svog zanata. Počivala u miru", napisao je modni kritičar Nenad Korkut.

"Ne, nije Nada Kobali radila šešire; Nada Kobali je žene pretvarala u gospođe a muškarce u gospodu. Svaki njen šešir jest bio i skulptura, ali i više: poput svetokruga osobu koja ga je nosila pretvarao je u ikonu", oprostio se i novinar Romano Bolković.

Pročitajte više