Preminuo Alfredo Castelli, tvorac kultnog stripa Martin Mystere

Foto: Press

Talijanski crtač i autor stripova Alfredo Castelli, otac popularnog stripa Martin Mystere, preminuo je u dobi od 76 godina, objavila je njegova izdavačka kuća Sergio Bonelli Editore. Castelli će ostati upamćen i kao autor brojnih drugih likova, priča, eseja te kao "istinski div kreiranja stripova", navode iz Bonellija.

Castelli je rođen u Milanu 26. lipnja 1947. godine, a u svijet stripa ušao je sa samo 18 godina, debitiravši na stranicama legendarnog Diabolika, ali ne pričama o Kralju terora, već humorističnom serijom Scheletrino, koju je napisao i nacrtao, a koja je objavljivana kao dodatak stripovima o Diaboliku.

"Znatiželjan po prirodi, intelektom višestran, već u ranim danima je imao sposobnost kretanja kroz razne žanrove i publikacije, sada u ulozi scenarista, a opet kasnije kao esejist ili povjesničar. Upravo je njegova nevjerojatna višestranost od njega napravila polaznu točku za mnoge autore, a samim time i čitatelje, zbog čega je jedna od ključnih figura talijanskog stripa", rekli su iz Bonellija.

Ci ha lasciati Alfredo Castelli, vulcanico creatore di Martin Mystère, ma anche autore di mille altri personaggi,...

Posted by Sergio Bonelli Editore on Wednesday, February 7, 2024

Naveli su i kako je radio za brojne listove, a surađivao je na mnogim likovima, poput antologijskih Zagora i Mister Noa, zatim Dylana Doga, Nathana Nevera i Kena Parkera. Ipak najpoznatiji je po strip-serijalu Martin Mystere, kojeg je 1982. stvorio s dizajnerom Giancarlom Alessandrinijem.

Martin Mystere prati istoimenog "detektiva nemogućeg" koji putuje svijetom nailazeći na misterije povezane s prošlošću čovječanstva, između izgubljenih civilizacija i izvanzemaljske prisutnosti. Rezultati njegovih istraživanja postaju knjige, članci i epizode Mystère Mysteries, kao i serijal stripova, koji također postoji i u njegovom fikcionalnom svijetu.

Castelli je tijekom godina strip oblikovao prema vlastitom ukusu, dodajući sve više metanarativnih elemenata, planova čitanja i ironije bogate paradoksima. Nastavljajući nadzirati Martina Mystèrea sve do njegove smrti, Castelli je uspio učiniti ovu seriju osobnom i stoga jedinstvenom među Bonellijevoim izdanjima, kao i vrlo cijenjenom od strane javnosti i kritike.

Pročitajte više