Preminuo Puriša Đorđević, redatelj filmova zabranjivanih u Jugoslaviji

Screenshot: Youtube

JEDAN od najznačajnijih jugoslavenskih i srpskih filmskih redatelja, Puriša Đorđević, preminuo je danas u Beogradu nakon kratke i teške bolesti, pišu srpski mediji. Imao je 98 godina.

U svojoj bogatoj karijeri, koja je počela 1947. godine, režirao je više od 70 filmova, a njegov film San iz 1966. bio je prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Neke od njegovih filmova cenzurirale su i zabranile jugoslavenske komunističke vlasti.

Svoj profesionalan put započeo je kao novinar u Politici 1946. godine, a godinu kasnije postao je urednik Filmskih novosti, a potom i režiser dokumentarnih filmova. Autor je i desetak romana, a okušao se i kao glumac u filmu Jug jugoistok iz 2005. godine.

Poznat je i po svojoj velikoj ljubavi - slavnoj srpskoj glumici Mileni Dravić. Milena mu je bila supruga, a on ju nije prestao voljeti ni kad su se razveli, kad je ikona jugoslavenske kinematografije svoju ljubavnu sreću našla u naručju Dragana Nikolića.

Milena i Puriša vjenčali su se 1960. godine, no njihova ljubav nije izdržala kušnje svijeta filma. Navodno su se rastali zbog prevara, ali su ostali prijatelji. On se kasnije opet oženio i dobio je kćer Lidiju, koja je udana za redatelja Rašu Andrića, a Milena se 1970. udala za Nikolića. 

Pročitajte više