Prije pola godine 50 umjetnika podržalo Depardieua, tvrdili da je nevin: "To je linč"

Foto: EPA

FRANCUSKI glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski mediji. Gerard se nalazi u jednoj pariškoj policijskoj postaji na ispitivanju. 

Nekoliko žena ranijih godina optužilo je francuskog glumca za seksualne napade i silovanja, a krajem prosinca prošle godine više od 50 umjetnika stalo je u obranu glumca. Vodeće francuske ličnosti iz svijeta kulture osudile su linč na Gérarda Depardieua.

"Ne možemo više šutjeti pred linčem"

Više od pedeset glumaca, redatelja, pjevača i pisaca potpisalo je članak u francuskom listu Le Figaro koji brani Depardieua, koji je nedavno prikazan u spomenutom dokumentarcu kako daje niz mizoginih i uvredljivih komentara o ženama, uključujući i seksualne opaske o maloljetnici.

Potpisnici pozivaju na poštivanje presumpcije nevinosti te na nebojkotiranje glumca. "Lišiti se ovog golemog glumca bila bi tragedija, poraz. Smrt umjetnosti. Naša vlastita", poručili su u članku. Među potpisnicima su redatelj Bertrand Blier, glumci Charlotte Rampling, Nathalie Baye, Carole Bouquet, Jacques Weber, Pierre Richard i Gérard Darmon, kao i pjevači Carla Bruni i Jacques Dutronc.

"Kada se na ovaj način napada Gerarda Depardieua, napada se umjetnost. Gerard Depardieu vjerojatno je najveći od svih glumaca. Posljednje sveto čudovište kinematografije. Ne možemo više šutjeti pred linčem koji se obrušava nad njim, pred bujicom mržnje koja se izlijeva na njegovu osobu s prezirom prema pretpostavci nevinosti koju bi uživao, kao i svi drugi, da nije div kinematografije kakav jest", tvrde potpisnici.

I francuski predsjednik podržao je Gerarda

Ove umjetnike podržava francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je javno istupio u obranu Depardieua, rekavši da je glumac postao meta "lova na ljude". "Nikad me nećete vidjeti da sudjelujem u potjeri", rekao je Macron televizijskoj postaji France 5 prošlog tjedna, upitan o mogućnosti da oduzme glumcu prestižnu državnu nagradu, Legiju časti.

"Učinio je Francusku, naše velike autore, naše velike likove poznatima u cijelom svijetu, on čini Francusku ponosnom", rekao je Macron, a njegov stav naišao je na gnjev onih koji smatraju da on potkopava cilj iskorjenjivanja nasilja nad ženama.

Olivier Faure, šef Socijalističke stranke, objavio je poruku na društvenim mrežama u kojoj optužuje Macrona da ne shvaća ozbiljno svoja izborna obećanja. "Nasilje nad ženama glavno je pitanje Macronova mandata... Ovaj predsjednik ne vjeruje ni u jedno od svojih obećanja", rekao je Faure.

Zastupnica Sandrine Rousseau također se oglasila na društvenim mrežama rekavši: "Riječi Emmanuela Macrona o Depardieuu ponovno su uvreda za pokret za slobodu govora žrtava seksualnog nasilja." Generation.s Feministe, feministički kolektiv, rekao je da su Macronovi komentari "uvreda" za sve žene koje su pretrpjele seksualno nasilje, "prije svega one koje su optužile Depardieua".

Pročitajte više