Princ Harry nije se pojavio na sudu u procesu protiv nakladnika britanskog tabloida

Foto: EPA

Princ Harry u ponedjeljak se nije pojavio pred visokim sudom u Londonu, gdje tuži nakladnika britanskog tabloida, što je iznenadilo suca i odvjetnika obrane, koji je taj nedolazak proglasio "neuobičajenim". 

Harry, mlađi sin britanskog kralja Charlesa III., kao svjedok će u utorak nekoliko sati odgovarati na pitanja odvjetnika i time postati prvi visoki pripadnik britanske kraljevske obitelji na sudu u posljednjih 130 godina. On je jedan od stotine osoba koje tuže kuću Mirror Group Newspapers (MGN), nakladnika novina Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People, optuženu za hakiranje telefona i druge ilegalne aktivnosti između 1991. i 2011. godine. 

Proces je započeo prošli tjedan kad su odvjetnici koji predstavljaju Harryja i troje drugih klijenata pokušali dokazati da je ilegalno prikupljanje informacija provedeno uz znanje vodstva tih medija. 

Princ bi se mogao na sud vratiti u srijedu

Ovaj tjedan je u fokusu Harryjevo svjedočenje. Njegov odvjetnik David Sherborne je sucu Timothyju Fancourtu rekao da je Harry u nedjelju navečer krenuo iz svog doma u Los Angelesu, nakon što je proslavio drugi rođendan svoje kćeri Lilibet, no nije uspio u ponedjeljak stići na sud. 

"Njegovo putovanje i sigurnosna situacija takvi su da mu je to malo komplicirano", rekao je Sherborne pred punom sudnicom. Fancourt je kazao kako je time iznenađen jer je od prvih svjedoka zatražio da se pojave na prvi dan početka razmatranja njihovog slučaja. 

Odvjetnik MGN-a Andrew Green rekao je da je "apsolutno neuobičajeno" da se princ nije pojavio u ponedjeljak te je optužio Harryjev pravni tim da troši vrijeme suda. Green želi Harryja ispitivati duže od jednog dana o 33 članka, što znači da bi se princ mogao na sud vratiti u srijedu. 

MGN se na početku procesa ispričao i priznao da je Sunday People nezakonito tražio informacije o Harryju, naglasivši da on mora dobiti odštetu za to. Nakladnik je ranije priznao da su njegovi mediji sudjelovali u hakiranju telefona te se nagodio u više od 600 slučajeva, plativši 120 milijuna dolara štete. No MGN poriče sve druge Harryjeve tvrdnje navodeći da nema dokaza za njih.

Pročitajte više