Princ Harry: Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom, Meghan i ja smo natjerani na odlazak

Foto: EPA

Princ Harry još uvijek smatra Ujedinjeno Kraljevstvo svojim domom unatoč tome što se 2020. sa suprugom Meghan Markle preselio u Kaliforniju kako bi započeli novi život.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom", rekao je vojvoda od Sussexa u pisanoj izjavi pripremljenoj za njegov pravni spor protiv Ministarstva unutarnjih poslova zbog promjene njegovih sigurnosnih mjera prilikom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Daily Mail.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je središnje mjesto u baštini moje djece i mjesto za koje želim da se osjećaju kao kod kuće jednako kao i na mjestu gdje trenutno žive u SAD-u. To se ne može dogoditi ako ih nije moguće zaštititi dok su na tlu Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je Harry ustvrdivši da bi svoju suprugu doveo "u opasnost", a sebe u "štetu" ako im se ne pruži odgovarajuća zaštita.

Princ je također iznio tvrdnju da su on i Markle izbačeni iz Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši: "Bilo je to s velikom tugom za oboje što smo se moja žena i ja osjećali prisiljeni povući se iz ove uloge i otići iz zemlje 2020."

Od siječnja 2020. Harry je učinio sve da izgleda kao da je njegov i suprugin odlazak iz kraljevskog života odluka koju su donijeli zajedno, a ne ona koja im je bila "nametnuta". "Odluku koju sam donio da se moja supruga i ja povučemo nije odluka koju sam donio olako", rekao je tada princ na dobrotvornom događaju u Londonu.

"Bilo je to toliko mjeseci razgovora nakon toliko godina izazova. I znam da nisam uvijek odlučivao kako treba, ali što se ovoga tiče, stvarno nije postojala druga opcija", dodao je. Kraljevski stručnjak Omid Scobie otkrio je tada da Harry i Markle možda ne bi napravili taj izbor da se član obitelji zauzeo za njih.

Tvrdio je da je njegova obitelj "bila izložena dobro dokumentiranim neonacističkim i ekstremističkim prijetnjama"

Scobie je rekao da je u ožujku 2020. par smatrao da odlazak iz UK-a "nije potreban", ali su bili prisiljeni na to nakon što su bili "prepušteni sami sebi u nemogućim okolnostima, čak i tijekom njezine trudnoće".

Buckinghamska palača tvrdila je da su stariji članovi kraljevske obitelji bili zaslijepljeni odlaskom Harryja i Markle. "Razumijemo njihovu želju da zauzmu drugačiji pristup, ali ovo su komplicirana pitanja za koja će trebati vremena da se riješe", stoji u priopćenju iz palače u siječnju 2020.

Harry i Markle potom su službeno podnijeli ostavke na sve kraljevske dužnosti u veljači 2021., ali njihov predstavnik rekao je u to vrijeme da je par ostao "predan svojoj dužnosti i službi Ujedinjenom Kraljevstvu i cijelom svijetu te je ponudio svoju kontinuiranu podršku organizaciji koje su predstavljali bez obzira na službenu ulogu".

Kralj Charles III. tada je odlučio iseliti Harryja i Markle iz Frogmore Cottagea kako bi kraljevsko imanje dao princu Andrewu. Paru je također oduzeto osiguranje jer više nisu članovi kraljevske obitelji. Princ Harry je zatim ustvrdio da ne osjeća da je njegova obitelj sigurna kada putuju u njegovu domovinu.

U peticiji iz siječnja 2022. Harry je tvrdio da je njegova obitelj "bila izložena dobro dokumentiranim neonacističkim i ekstremističkim prijetnjama" te se ponudio sam platiti troškove osiguranja kako ne bi utjecao na britanske porezne obveznike.

Pročitajte više