Princeza Beatrice ima novu ulogu, moći će obavljati glavne dužnosti u ime kralja

Foto: EPA

PRINCEZA Beatrice, deveta u nasljednoj liniji krune, postala je državna savjetnica i dobila je nova zaduženja. Smrću kraljice Elizabete II. mnogo toga se mijenja među članovima britanske monarhije. Nasljednici su se pomaknuli korak bliže kruni, a nekima su se promijenile titule i povećat će im se obaveze.

Novu vrlo važnu ulogu dobila je i princeza Beatrice, starija kći kraljičinog sina princa Andrewa i Sare Ferguson. Ona je postala državna savjetnica, što znači da može uskočiti umjesto kralja Charlesa III. i obavljati njegove obaveze ako on iz nekog razloga u tome bude spriječen.

Za što će princeza Beatrice biti ovlaštena?

Bit će ovlaštena za obavljanje većine službenih dužnosti suverena, piše na stranici britanske kraljevske obitelji. Njene obaveze uključuju prisustvovanje sastancima Tajnog vijeća, potpisivanje rutinskih dokumenata i primanje vjerodajnica novih veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neće joj biti delegirana pitanja Commonwealtha te neće moći imenovati premijere i raspuštati parlament, osim ako za to ne dobije upute od kralja.

Nakon smrti kraljice pomaknula se u nasljednoj liniji

Prije smrti Elizabete II., Charles, William, Harry i Andrew bili su na tim položajima i mogli su privremeno obavljati dužnosti kraljice Elizabete II. ako ona to nije mogla "zbog bolesti ili odsutnosti u inozemstvu".

Sada te dužnosti padaju na prve četiri osobe u nasljednoj liniji koje su starije od 21 godinu. Dakle, kako je Charles postao kralj, Beatrice se pomaknula na četvrto mjesto, ne uključujući kraljicu suprugu Camillu, koja također može djelovati u odsutnosti kralja.

Pročitajte više