Profesor iz Srbije tvrdi da je našao način za besplatno grijanje za sve

Screenshot: YouTube

PROFESOR iz Srbije tvrdi da jedini u svijetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, sva 24 sata svakog dana.

Profesor Vladan Petrović u Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na dva hektara zemljišta postavio je sunčeve koncentratore kako bi dokazao da je moguće imati besplatno grijanje.

Potencijal projekta prepoznala je tvrtka iz Norveške koja je s Petrovićem sklopila i ugovor, piše novi.ba.

"U Srbiji nisu pokazali nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zainteresirane su druge zemlje. Potpisao sam ugovor s velikom kompanijom koja radi plutajuće otoke. Oni u Monaku trebaju realizirati veliku investiciju vrijednu milijardu eura za koju je potrebna solarna energija. Zainteresirani su za tehnologiju i žele je razvijati", kaže Petrović.

"To je jeftina tehnologija, koju svatko može napraviti, možete cijelu Srbiju tako ugrijati. Počnete skupljati energiju po hektaru zemlje od travnja. U listopadu imate 200 stupnjeva u zemlji. Kad počne sezona grijanja, do kraja veljače ta temperatura padne na 40 stupnjeva. Onda se koriste toplotne pumpe, od toga dobijete 10 kilovata toplinske energije, a utrošite jedan kilovat električne energije. Tako se može grijati ne samo Srbija, već i cijeli svijet", objašnjava Petrović.

Profesor smatra i kako u Srbiji nisu zainteresirani za ove revolucionarne projekte zbog nekompetentnosti te da ljudi koji odlučuju nemaju dovoljno znanja o tom području.

Pročitajte više