Profesor savršeno objasnio neonacistima da pričaju totalne gluposti

Screenshot: YouTube

"NACISTI" je skraćeni naziv, puni naziv stranke bio je Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka ("Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei"). To "socijalistička" u nazivu zapravo je bio trik kako bi se radnike odvuklo od tada rastućeg komunizma i uguralo u populistički nacionalizam.

Sedamdesetak godina kasnije američki nacionalisti redovito podsjećaju liberale i lijevo orijentirane građane daje socijalizam bio dio naziva nacističke stranke. Hitlerova stranka predstavljala se kao lijevo orijentirana, no to je bila samo po retorici, ne i po radnjama.

Ni lijevo ni desno krilo ne žele biti poznati kao strana na kojoj je bio i Hitler.

Nakon što je na Twitteru vidio niz komentara da su nacisti bili socijalisti, Mike Stuchbery, profesor i pisac zaljubljen u povijest, odlučio je pojasniti par stvari.

"Ok, kretenu. Ovo sam maloprije odradio pristojnije, no sad ću te naprati. Pripremi se.

Da, nacisti su se nazivali 'nacionalsocijalistima' te su čak usvojili neka (nevjerojatno benigna) socijalistička načela. Međutim, to je potpuno pogrešno shvaćeno ime, poput svjetskog prvenstva, Demokratske Narodne Republike Koreje... Nacisti su bili fašisti. Neosporno. Povukli su ideologiju od talijanskih fašista, koji su se pojavili kao reakcija na ljevicu.

Talijanska desnica, zapela u 19. stoljeću, nije se mogla nositi s eksplozijom na ljevici. Mussolini je pružio prvu fašističku platformu, nacionalnu/rasnu superiornost, naoružanje, proširenje i konsolidaciju kapitala.Talijanski fašisti prisvojili su rimsku ikonografiju, kao što su 'fasces', kako bi probudili nacionalni ponos i osjećaj superiornosti.

Talijanski fašisti tražili su proširenje i povrat povijesne talijanske zemlje (odnosno veliki dio bivšeg Rimskog carstva).

Fašistička vlada osnovala je kartele i obogatila neke. Hitler i njegovi partneri iz Njemačke radničke partije to su vidjeli i shvatili da moraju oduzeti podršku stvarnim socijalistima pa je Njemačka radnička partija postala Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka. Socijalizam je bio relativno nova ideologija, a ovo je bilo kao da danas dodate 'e-' ispred imena proizvoda.

Ipak, bili su fašisti. 1. Smatrali su se rasno/nacionalno nadmoćnima. 2. Tražili su naoružanje i širenje. 3. Konsolidirani kapital.

1. Moram li zaista ulaziti u njihove stavove o rasi i osjećaje prema Židovima?

2. Moram li zaista ulaziti u njihove planove o "Velikom njemačkom carstvu"?

3. Nijemci su se držali socijalističkih ekonomskih načela, dok nisu uspostavili bazu korporativnih kartela. Kompanije poput Kruppa su zarađivale.

Stvarni socijalisti koji su se pojavili nakon Marxa htjeli su tri stvari - 1. uklanjanje klasa. 2. Svjetski socijalizam. 3. Raspodjelu kapitala.

Došlo je do velikog jaza između bogatih i siromašnih u carskoj Rusiji. Boljševici su nastojali ukloniti ovu podjelu (da, nasilnim pobunama). Nakon što su uspjeli, boljševici su htjeli provesti Revoluciju širom svijeta. Čuo si za 'Kominternu'? Nema rase, nema naroda, samo socijalizam.

3. Što se tiče raspodjele kapitala, moram li zaista objašnjavati razliku između kolektivizacije i kartela? Kao što vidite, postoji velika jebena razlika između fašizma i socijalizma, pošto su oni potpuna suprotnost. Dakle, ako prodajete ovo sranje da su nacisti socijalisti, znači da ste ili nevjerojatno glupi ili samo zli kreteni, napisao je. 

Pročitajte više