Profesorica je napala zbog poruka na Zoomu: Mogu vidjeti sve, chat nije privatan

Screenshot: TikTok

STUDENTICA Faith iz Japana podijelila je na svom TikTok profilu video u kojem je opisala neugodno iskustvo koje joj se dogodilo za vrijeme jednog online predavanja.

Faith se tijekom predavanja, koje se održalo na Zoomu, dopisivala sa svojim prijateljima koji su također sudjelovali u videopozivu, ali nije znala da profesorica može vidjeti njihove poruke.

Profesorica joj je poslala mail u kojem ju je upozorila da njene privatne poruke na Zoomu ipak nisu privatne.

"Javljam se da bih te upozorila da mogu vidjeti sve poruke koje se šalju u chat za diskusiju. Moje predavanje nije mjesto za razmjenjivanje poruka u kojima piše 'Ja sam kuja, ja sam magarac' i slično. Takvo ponašanje ometa nastavu i ne odobravam ga. Preporučujem da ubuduće svoje neprimjerene komentare zadržiš za sebe, osim ako ne želiš da oni utječu na tvoju završnu ocjenu", pisalo je u mailu.

Faith je priznala kako se prilično iznenadila kada je saznala da svi profesori imaju pristup porukama koje studenti razmjenjuju na chatu. Dodala je da se ispričala profesorici i da su njene poruke citirali i brojni drugi profesori kako bi dokazali da oni uistinu mogu vidjeti sve što se šalje.

Njena objava izazvala je mnoštvo različitih reakcija na internetu te je podijeljena više od 27.000 puta.

"Što? Pričao sam neke odvratne stvari na Zoomu i nisam imao pojma da profesori to mogu pročitati", napisao je jedan internetski korisnik.

"Imaju previše moći na toj aplikaciji. Pričao sam gluposti, a nisam znao da su poruke vidljive", dodao je drugi.

Iako u pravilima Zooma piše da voditelj videopoziva ne može vidjeti poruke koje ostali sudionici šalju jedni drugima, neki su uvjereni da Zoom voditeljima dostavi transkript svih poruka jednom kada videopoziv završi.

Pročitajte više