Proglašen najbolji baguette u Parizu, godinu dana će dostavljati kruh Macronu

Ilustracija: EPA (Na glavnoj fotografiji nije događaj iz teksta)

POZNATA pariška pekarnica, čiji je baguette u petak u oštroj natjecateljskoj konkurenciji proglašen najboljim u Parizu, godinu dana će dostavljati kruh i ostale pekarske proizvode u Elizejsku palaču na stol francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona.

Od ukupno 1107 pekarskih zanatlija, koliko ih je ukupno u Parizu, kolijevci baguettea, njih više od 170 ove je godine sudjelovalo u prestižnom natjecanju za najbolji baguette francuske prijestolnice.

Pobjednik Makram Akrout vlasnik je pekarnice Les boulangers de Reuilly, koja se nalazi u 12. pariškom arondismanu.

Za toga 42-godišnjeg pekara, koji se, nakon dolaska u Francusku iz Tunisa, već 19 godina bavi ovim poslom "riječ je o kruni dugogodišnjeg iskustva i napornoga rada".

"Vrlo sam ponosan. Moram biti na visini zadatka s obzirom na to da će u moju pekarnicu sada po najbolji pariški baguette dolaziti brojni kupci", rekao je dodavši da je u istome natjecanju 2017. godine zauzeo deseto mjesto, a 2018. šesto. 

Njegove baguette jest će i francuski predsjednik

Osim prestižne nagrade, Akrout je dobio i zadaću da u idućih godinu dana redovito svojim baguettima opskrbljuje Elizejsku palaču.

Vrlo strogi žiri, koji je činilo 12 profesionalaca i stanovnika Pariza, u petak je kušao, a zatim i ocijenio pripremljeni kruh prema pet kriterija: izgledu, mirisu, načinu pečenja, okusu i teksturi. 

Svaki tradicionalni baguette mora težiti između 264 i 314 grama, a duljina jednoga kruha mora iznositi između 55 i 70 cm.

Predsjednik sindikata pariških pekara i slastičara Franck Thomasse je kazao da je riječ o značajnoj nagradi i priznanju umješnosti natjecatelja.

Pročitajte više