Njegove tikvice i kristal-salata dolaze u hrvatska kućanstva: ''Volim svoj posao''

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: ENNA grupa

''MENI vam je normalno ustati se rano i krenuti se baviti salatom i tikvicama. Školovao sam se na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, pronašao sam se u tome da proizvodim svoje'', tako započinje priču Tomislav Katančić iz Rakitovice, malog mjesta u blizini Donjeg Miholjca, nedaleko od Osijeka. U razgovoru s njim nije izostalo smijeha, uvijek nađe vremena za šalu, a kaže da je to zato što se bavi zanimanjem koje voli. Domaća kristal-salata i tikvice ipak mu nisu bili prvi odabir. Ima 51 godinu, a ovim se poslom bavi više od 3 desetljeća. 

''Počeo sam s paprikama, ali sam ostao samo na salati. Paprike traže brojna ulaganja, a sada imam malo imanje na kojem uzgajam tikvice i domaću salatu'', objasnio je Katančić. Njegovo imanje zapravo se proteže na 5 tisuća kvadrata.

Sustav za navodnjavanje riješio nam je problem sa štetnicima

Tomislavove tikvice i salatu zdravima održava kapanje. Riječ je o posebnom načinu navodnjavanja biljaka. Polietilenska crijeva za navodnjavanje, opremljena kapaljkama niskog volumena, omogućuju navodnjavanja kap po kap. Zahvaljujući tim crijevima, poljoprivrednici u svim vrstama voćarstva i povrtlarstva mogu ravnomjerno rasporediti količinu kapanja, odnosno koliko vode u kapima biljka treba primiti. To omogućuje da se biljke redovito navodnjavaju, što ih, kaže Tomislav, održava kvalitetnima.

''Uz sustav kapanja stvarno nemam puno muke oko salate i tikvica. Bacim sjeme na zemlju i sve pripremim te kada je vrijeme za berbu, poberem salatu i tikvice i kreće prodaja'', pojasnio je.

Nema puno radnika jer mu i ne trebaju, kako tvrdi. Kroz šalu kaže da su mu tri žene sasvim dovoljne.

''To su moje prijateljice. Mi se zaletimo i poberemo sve za čas, tako da i ne trebam neku radnu snagu, a da vam budem iskren, i nema je. Mladi se u ovome ne vide jer su došla moderna vremena i nešto je drugo u fokusu, što nije nužno loša pojava. Svako vrijeme nosi nešto svoje i ja se stvarno nemam na što žaliti'', zaključio je Katančić.

Ilustracija: Shutterstock 

Kvalitetu prepoznajte po okusu

Kristal-salata koja dominira u Hrvatskoj zapravo dolazi od sorte glavatice, a postoje zimske i ljetne sorte. Karakteristična je po tome što dok raste, njeni vanjski listovi štite one unutarnje, koji zbog toga razviju blag okus i žutu boju. Glavatice glatkih i nježnih ovalnih listova, čije su glavice manje, naziva se maslenkama ili putericama, a one s naboranim lišćem i nazubljenim rubovima te izraženim lisnim žilama zovu se kristalke.

''Iz mog iskustva, ako osjetite da je salata malo gorkasta, to je kvalitetna salata. Tamnije boje salate ukazuju na to da se radi o starijoj salati. Gorčina, međutim, nije plus kada govorimo o tikvicama. Ako imaju gorak okus, onda tikvica nije kvalitetna. Redovitim navodnjavanjem i ne pretjeranim prihranjivanjem dobit ćemo ukusnu tikvicu koja nema gorkast okus'', detaljno je pojasnio Tomislav Katančić.

Za njega salata paše uz baš svako jelo, a omiljena mu je kombinacija salata s bučinim uljem. U bilo kojoj gastronomskoj kombinaciji savjetuje se da se salata začinjava pažljivo.

Prednosti svakodnevne konzumacije salate i tikvica su brojne. Salata hrani organizam vitaminima, što dokazano poboljšava pamćenje u starijoj dobi. Dokazala je to studija iz 2017. godine provedena na njujorškom institutu za nutricionizam. Osim toga, konzumacija salate mogla bi pomoći i u gubitku kilograma budući da je bogata vlaknima, a ona daju osjećaj sitosti.

Ilustracija: Shutterstock 

Vlakana ima mnogo i u tikvicama, koje uz to reguliraju i rad srca jer su bogate vitaminima B i C. Salata od tikvice, kako sugerira Katančić, pravo je bogatstvo koje ima na svom stolu.

Salatu bi, predlaže njujorški institut za nutricionizam, najprije trebalo posoliti pa tek onda dodati ulje. Tijekom cijelog postupka potrebno je miješati sve sastojke kako sol ne bi preuzela karakterističan okus. Posebno se mora pripaziti da salata ne bude vlažna jer će se sve što joj se doda razvodniti pa okus neće biti kvalitetan.

"Izuzetno sam zadovoljan rezultatima"

Tomislav Katančić ne žali se ni na što. Izuzetno je zadovoljan kako poslom, tako i rezultatima. Salatu prodaje po komadu, a zajedno s tikvicama vozi je u otkupni centar ENNE Fruit.

''Ja s njima surađujem od njihovih početaka i najstariji sam njihov kooperant. Suradnja je i više nego na vrhunskom nivou i nikada nisam imao problema. Salatu poberem i ona odmah ide u prodaju po komadu. Vozim je s tikvicama u otkupni centar, a nakon vaganja i pakiranja oni to distribuiraju po domaćim trgovačkim lancima. Izuzetno sam zadovoljan jer su jako korektni i olakšavaju nam posao. Održavaju poljoprivrednike na životu'', kaže Katančić. Dodaje da za njih radi već 30ak godina. 

ENNA Fruit vodeći je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj i surađuje s više od 1000 domaćih kooperanata. U svakom svom otkupnom centru ENNA Fruit ima tim kooperacije koji proizvođačima pruža podršku na terenu kroz savjetovanje i usmjeravanje u proizvodnji. Tvrtka svježim voćem i povrćem opskrbljuje najveće trgovačke lance u zemlji, čime povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju s tržištem. Kao njihov najstariji kooperant, Katančić nema dodatni komentar, a tvrdi da je to najveći kompliment u cijeloj priči.

''Volio bih da imam neku poruku za mlade i one koji će ovo čitati, ali nemam. Sve ide po protokolu i onaj tko se hoće baviti ovakvom djelatnošću može na njih računati. To što nemam što dodati, vjerujte mi, najveća im je prednost'', uz smijeh završava razgovor Tomislav Katančić

Sponzorirani sadržaj donose Index i ENNA grupa u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više