Prometne gužve škode zdravlju

PREMA najnovijem istraživanju stres uzrokovan prometnom gužvom uzrokuje poremećaje kod trećine britanskih vozača, javlja časopis WhatCar.

Rezultati istraživanja koje je provela osiguravateljska kuća Direct Line u suradnji s psihologom Davidom Moxonom pokazuju da prometne gužve mogu ozbiljno narušiti zdravlje vozača, ali i ostalih sudionika u prometu.

Gotovo trećina od 1.700 vozača obuhvaćenih istraživanjem izjavila je da ima simptome uzrokovane stresom. Da stvar bude gora, konstatirano je da se prvi simptomi stresa javljaju već nakon petominutnog zastoja.

Kod svakog petog ispitanika primijećeni su brži otkucaji srca, dok je njih 19 % imalo glavobolju. Nadalje, svaki deseti vozač u gužvi se preznojava, a njih 8 % ima vrtoglavicu i grčeve u trbuhu.

Zasad nije znanstveno dokazana sprega između prometnih nesreća i stresa, ali postoje indicije da je upravo stres jedan od važnijih čimbenika prometnih nezgoda koje se događaju nakon što vozač izađe iz gužve.

Stručnjaci kažu da je ovakva reakcija vozača sasvim normalna, gotovo prirodna. Naime, kad se vozač nađe u prometnoj gužvi, on instinktivno traži izlaz.

S druge strane, na otvorenoj cesti ista reakcija se događa kada vozač naiđe na sporije vozilo koje mora preteći. U želji da premosti "prepreku" organizam nagonski ubrzava rad srca što rezultira većim protokom adrenalina i povećanom koncentracijom šećera u krvi, čime se tijelu daje više energije za "borbu". 

Kako su prometne gužve svakodnevna pojava, vozači uslijed iscrpljenosti stresom mogu doživjeti različite neugodnosti. Stoga se preporuča da vozači u stresnim situacijama duboko udahnu i pokušaju se na neki način smiriti.

Pročitajte više