Pronađen prvi fizički dokaz koji podupire Bibliju?

IZRAELSKI su geolozi objavili da je pronađena drevna kamena ploča s planovima obnove židovskog hrama kralja Solomona ipak autentična, prenio je BBC.

Kameni fragment datira iz razdoblja kralja Joaša koji je vladao prije 2800 godina. Ako se geološki nalaz i službeno potvrdi, bit će to prvi fizički dokaz koji podupire tekstove iz Biblije.

Fragment je pronađen tijekom rekonstrukcijskih radova na jednoj od džamija u Harem al-Šarifu, odnosno Hramu na stijeni.

Ploča sadrži natpis na drevnom feničkom jeziku u kojem kralj svećenicima govori da prikupe ´sveti novac za kupnju´ materijala i ´gradnju u vjeri´. Kada radovi završe ´Bog će blagoslovom zaštititi svoj narod´. Ti su opisi vrlo slični onima u biblijskoj Drugoj knjizi kraljeva, a odnose se na kralja Joaša.

Prvi hram, najsvetije mjesto judaizma, podignut je tijekom vladavine Solomona, a uništili su ga Babilonci 400 godina poslije.

Stručnjaci s izraelskoga geološkog instituta objavili su kako su njihova istraživanja pokazala da je ploča autentična, prenosi BBC. Ako se to i službeno potvrdi, bit će to ´senzacionalno otkriće´, rekao je vodeći izraelski arheolog Gabriel Barkai.

Pročitajte više