Pronašli smo najljepši pogled na Jadranu, evo gdje se krije

Foto: Mare Knežević/Filip Brala

Dugi otok krije mnoga predivna mjesta, pješčane vale, pitoreskna naselja, špilje, stijene, plodna polja i škrape kojima nema kraja. I pogled. Fantastičan pogled u svim smjerovima i iz svih dijelova ovog čudesnog otoka.

S jedne strane prema Kornatima, na zapadu s lanterne Veli rat na uvalu Pantera i udaljene otoke zadarskog arhipelaga – Silbu, Olib i Premudu, na sjeveroistoku su se poslagali Rava, Iž, Ugljan… A na drugoj strani je ono što od svega najviše oduzima dah – pogled na otvoreno more i horizont.

Upravo je taj pogled u kombinaciji sa stijenama koje streme u visinu nad morem nešto najbogatije čime raspolaže prije koju godinu otvoreni centar Grpašćak, smješten u samom srcu Parka prirode Telašćica. 

Nekadašnja vojna utvrda pretvorena je u moderan i interaktivan interpretacijsko-edukacijski centar. Grpašćak je tako smješten na najvišem strmcu u Jadranskom moru. Ovaj centar okružen je jedinstvenom mirnom uvalom i arhipelagom koji se za toplijeg vremena pretvara u teren za male i velike brodove, putnike, turiste i avanturiste koji morskim putem otkrivaju čari otoka. 

Park prirode Telašćica, iako je dio južnog dijela Dugog otoka, geografski i prema izgledu svog reljefa spada u kornatsku cjelinu, a vodstvo parka i lokalno stanovništvo trude se očuvati bioraznolikost.

Upravo su morski svijet i bioraznolikost ovog područja glavna inspiracija za nekoliko prostorija posvećenih djeci. Uz projekciju svijeta podmorja, djeca mogu na papiru bojiti ribe, rakove, školjkice i ostala morska bića, a kad završe, mogu ih i vidjeti na toj projekciji kao dio vodenog svijeta. U sredini jedne prostorije nalazi se prikaz protoka vremena, odnosno rasta mora i nastanka otoka kakav danas poznajemo.

Kviz znanja, interaktivni brod...

Od ostalih stvari u ponudi najviše nas je oduševila mreža potezača, u koju se "love" virtualne ribe na zidu, a za svaku ulovljenu pred nama se prostre priča s njenim najvažnijim karakteristikama. Tu je i kviz znanja kojim možete provjeriti jeste li dobro zapamtili što ste taj dan vidjeli i doživjeli, a pod samim vidikovcem je prostorija koja simulira podmorje sa svojim bogatstvima iz perspektive morskog dna, dok su na stropu u ravnini površine mora jedan čamac, kornjača i dupin.

Djeca mogu uživati i na velikom interaktivnom drvenom brodu, koji se nalazi na otvorenom, okružen maslinama i visećim foteljama za posjetitelje koji žele uživati u miru ljetnog otočkog popodneva ili jutra.

Velike staklene stijene koje otvaraju pogled na tri strane, osim umirujućeg i meditativnog momenta koji pružaju, savršena su kulisa za fantastične fotografije koje influenceri sa svih strana svijeta tek otkrivaju.

Telašćica je najveća jadranska uvala, široka je oko dva kilometra, a u dubinu ide čak osam kilometara. Osim što je najveća prirodna luka na Jadranu, Telašćicu krase i slano jezero Mir te strmci Dugog otoka, takozvane Stene, impresivan masiv koji se uzdiže iz mora i na koji puca pogled s novog centra Grpašćak.

Veličanstvene Stene na najvišem vrhu Grpašćaku dostižu visinu od 161 metar, spuštaju se u dubinu do 90 metara i krase nekoliko kilometara pučinske strane otoka, stoljećima izložene prirodnim silama otvorenog mora, valovima i vjetrovima.

Nas je zanimalo jedno tehničko pitanje – tko i kako čisti ove velike staklene površine, s naglaskom na dio izvana. Odgovorio nam je ljubazno sam ravnatelj parka Krešimir Rašin.

"Čišćenje velikih staklenih stijena na centru obavljaju osobe koje imaju posebne dozvole za takvu vrstu posla, odnosno alpinisti", kaže Rašin. "Alpiniste u sezoni nije lako dobiti pa se veliko čišćenje radi jednom prije otvorenja sezone, ako se za to prije ne pobrine anticiklona", objasnio nam je.

Do parka možete automobilom, ali i brodicom

Ovaj centar i njegov vidikovac trenutno su otvoreni svaki dan od 8 do 15 sati, a od 3. srpnja radit će svakodnevno od 8 do 20 sati te će posjetitelji moći uživati u smiraju dana i pogledu na zalazak sunca. Ulaznice za centar trenutno se ne naplaćuju, ali naplaćuje se ulaz u Park prirode Telašćica. Za odrasle je cijena 7 eura, za djecu do 7 godina ulaz je besplatan, a za one od 7 do 18 godina cijena je 5 eura.

Ulaz za automobile je dodatnih 7 eura, a autobusi, minibusevi i kamperi plaćaju 14 eura. Park se ponajviše posjećuje morskim putem, odnosno posjetitelji u uvalu uplovljavaju brodicama. Do centra je, pak, najjednostavnije doći automobilom jer pješke od uvale ima nekoliko kilometara.

"Pokazalo nam se lani da je interes za popodnevne posjete veći pa smo ove godine odlučili produljiti radno vrijeme za nekoliko sati. Imamo problem s pronalaženjem radnika, ali uspjeli smo se nekako posložiti i uz angažman studenata u sezoni radit ćemo do 20 sati", kaže Rašin.

Centar Grpašćak otvoren je za posjetitelje od travnja 2022. godine, a službeno otvorenje bilo je 15. lipnja, a od tada do 24. listopada 2022. posjetilo ga je 22.317 gostiju.

Centar je od otvorenja posjetilo desetak školskih grupa koje su na Dugi otok došle na izlet, od čega je oko polovica iz Zadarske županije, a ostali iz drugih dijelova Hrvatske. Organizirano dolaze i umirovljenici, a za očekivati je kako će bogat sadržaj centra sve više privlačiti i ostale posjetitelje.

Pročitajte više