Proslavio samo 17 rođendana u životu, dugo bio policajac i slučajno postao glumac

UVJERLJIVO najjači datum od svih datuma je 29. veljače i zaslužuje veće slavlje i kreveljenje od Nove godine jer, ako ništa, barem se javlja četiri puta rjeđe i samim tim je četiri puta ekskluzivniji. Poseban je 29.2. i jer je to jedinstvena prilika u četiri godine da se obilježi dan rođenja Dennisa Farine. Ovoj legendi se dogodilo da samo 17 puta u životu baca pare na rođendan iako je doživio 69 godina.

Opasna glavurda, prijestupna u svakom smislu, počela se baviti glumom tek u srednjim godinama, a prije toga je tri godine služio u Vijetnamu i čak 18 godina bio policajac. Redatelj Michael Mann ga je zvao da mu bude policijski konzultant, a onda je shvatio da se iza tih još uvijek crnih brkova krije ozbiljna karizma, pa mu je ponudio prve glumačke zadatke.

Zablistao u svim filmovima u kojima je glumio

Farina je tijekom osamdesetih postao prominentan i na filmu i na TV-u, a trenutke najveće slave je doživio serijom Crime Story u kojoj je glumio slavnog poručnika Mikea Torella. Što se tiče televizije, valja spomenuti i da je značajan trag ostavio u Zakonu i redu kao također čuveni detektiv Joe Fontana.

 

Kada bismo među filmovima htjeli izdvojiti one u kojima je zablistao, morali bismo izdvojiti sve. Njegovo iskustvo s uličnim ološima ga je učinilo savršenim i kada je glumio varijacije na kriminalne momke i kada je glumio službenike sa značkom.

Da je u svakom krimi filmu zaigrao Dennis Farina, ni to ne bi bilo previše, već bismo tražili još. Manhunter, Ponoćna trka, Code of silence, Thief, Get Shorty, Out of sight, Snatch, svuda je bio vitalan, nezamjenjiv, eksplozija žestine i zabave čim se pojavi i krene zavijati na talijanski način. 

Čuvene replike

Od milijun genijalnih replika najčuvenija je vjerojatno: "Yes, London. You know: fish, chips, cup o' tea, bad food, worse weather, Mary fuckin' Poppins. London!" iz Snatcha i nju nema potrebe ni prevoditi. Možda mi je omiljena kada u Get Shortyju upadne u sobu Johna Travolte i pričeka ga, ovaj dođe, pita ga kako je ušao, a Farina odgovori: "Rekao sam im da sam ti. Ponašao sam se stvarno glupo i - povjerovali su mi." 

Poput rođenog čovjeka od zakona, što i jest, nije se volio rastajati od oružja, tako da je 2008. uhvaćen na aerodromu s napunjenom pištoljčinom u torbi. Zbog tog je incidenta morao služiti dvije godine uvjetne kazne i to je manje-više jedina mana koja mu se može naći. Ako se ta benigna situacijica uopće može nazvati manom.

Nažalost, preminuo je 2013. od posljedica raka pluća i tako zauvijek napustio zaprljane filmske ulice, što se da primijetiti i po kvaliteti krimića posljednjih godina. Jednostavno im nešto uvijek fali... Ako ništa, uvijek im fali on. 

Brkovi, taj 29. veljače i dozvola za ubojstvo - hvala Bogu i Mannu što se sve stopilo u jednu kreaturu - svetog Dennisa Farinu Prijestupnog.

 

Pročitajte više