Proveli smo noć u hramu Hare Krišne u Zagrebu: "Među nama ima doktora, inženjera..."

Video: Mia Brdarić, Nika Sukser/Index, Foto: Karlo Klasić/Index,

SJEDIŠTE hrvatskog pokreta Hare Krišne je u Zagrebu, a hram u kojem žive pojedini članovi, od kojih su neki monasi, nalazi se na Bizeku. Odlučili smo provjeriti što je zapravo Hare Krišna. Proveli smo noć u njihovu hramu, vidjeli kako im izgleda prosječan dan te na koji način funkcionira ova vjerska zajednica.

Članovi Hare Krišne bude se vrlo rano, već oko 3:30, kada i službeno započinju svoj dan izvođenjem rituala, koji uključuju meditacije i slavljenje božanstva. Prvo što naprave kada se probude jest održavanje osobne higijene i tuširanje, zatim se spuštaju u zajedničku prostoriju u kojoj se izvode svi rituali, poput plesa, slavlja, meditacija...

"Ono po čemu je naš pokret najzapamćeniji jest naša mantra: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare. To je transcendentalni zvuk koji pomaže svakome, da kroz recitiranje ili pjevanje iskusi transcendentalno iskustvo iz duhovnog svijeta", rekao nam je jedan od članova Matko Knezić.

"Mi nismo sekta"

Sa svim ritualima, uključujući i doručak, koji ovaj put nije bio jer su postili, završe do otprilike 10 ujutro. Nakon toga idu na svoje volonterske poslove, odnosno dijeljenje literature po gradu, a neki odlaze na svoje stalne poslove. Postoje i članovi pokreta koji ne žive u hramu, ali isto tako sudjeluju u aktivnosti pokreta.

Članove Hare Krišne često nazivaju sektašima, ali oni tvrde da nikako nisu sekta. To nam je detaljno pojasnio jedan od stanovnika hrama Dalibor Marić.

"Sekta znači da je nešto odvojeno, mi nismo ni od čega odcijepljeni. Ovo je izvorno vedsko znanje. Ovo nije sekta, nije se od ničega odcijepilo. Istina, imamo malo čudniju odjeću, imamo čudnu frizuru i oznake. Ljudima je to čudno pa dolazi do predrasuda da smo opasni. No, nakon 40 godina smo se ustalili i ljudi nas lijepo prihvaćaju", rekao nam je Dalibor Marić i objasnio je specifičan izgled sljedbenika.

"Sama frizura je učeničko nasljeđe i slijed, koje mi prezentiramo prema zapadu, a oznake na nosu predstavljaju Krišnu. Posvećenici, koji žive u celibatu, su odjeveni u narančasto, a početnici i oženjeni su u bijelom", pojasnio je Marić.

"Među nama su doktori, menadžeri, poduzetnici"

U hramu žive monasi, odnosno članovi koji su u celibatu, kao i članovi koji su u braku. Sljedbenici Hare Krišne su vegetarijanci i ne konzumiraju alkohol. U hramu imaju televiziju, ali koriste ju samo za prikazivanje sadržaja važnog za njihov pokret. Slično je i s mobitelima.

Članovi Hare Krišna pokreta koji nisu u celibatu mogu biti i u ljubavnom odnosu s pripadnicima drugih vjeroispovijesti. Isto tako, ne odbijaju medicinu i otići će kod liječnika ako imaju zdravstvenih tegoba. 

"Ja sam poduzetnik, a u našim krugovima su doktori, inženjeri, menadžeri, zaštitari, imamo sve normalne djelatnosti, koje rade naši članovi. Prihvaćamo sve živo i znanost i tehnologiju, sve što možemo iskoristiti za širenje svjesnosti Krišne", rekao je Marić.

Na počinak idu vrlo rano, već oko 20 ili 21 sat, a što su nam još ispričali članovi Hare Krišne i kako izgledaju njihovi rituali, pogledajte u videu i galeriji.

S pripadnicima Hare Krišne razgovarale: Nika Sukser i Mia Brdarić

Pročitajte više