Provjereno ima novi, kasni termin. Odluka zgrozila gledatelje, ali i novinare

Foto: Press/Nova TV/Duško Jaramaz/Pixsell

NOVA sezona emisije Provjereno kreće sljedećeg četvrtka i tu ništa ne bi bilo neobično da ovaj nagrađivani projekt nije dobio termin u 00:15, potvrdili su nam s Nove TV. Dosad se emitirala u 22:45, a ova odluka razljutila je brojne gledatelje.

"Turske serije su bitnije od istraživačkog novinarstva?", "Jeste li vi normalni s tim terminom?", "Tko vam je stavio tako 'divan' termin? Vi niste normalni", "Dosad sam gledao, ali sad nema šanse u 00:15, pa radim ujutro. Dajte to u normalnom terminu", samo su neki od komentara.

17. sezona

17. sezona Provjerenog od četvrtka! Budite s nama! #Provjereno #NovaTV

Objavljuje PROVJERENO u Petak, 1. rujna 2023.

Nova TV: Mogu gledati i reprizu subotom

Za upit smo kontaktirali PR službu Nove TV. Ovo je odgovor koji smo dobili:

"Idući tjedan Nova TV kreće sa svojom jesenskom programskom shemom koja uključuje nekoliko novih domaćih projekata. Tako odmah nakon Dnevnika Nove TV gledatelji će imati priliku uživati u novim nastavcima domaće serije Kumovi, nakon toga u seriji Na granici, potom je u rasporedu nova sezona popularnog MasterChefa, dok se Provjereno vraća s novom sezonom u večernjem terminu, tradicionalno četvrtkom.

S obzirom na fiksna trajanja svih navedenih formata, programskom odlukom Provjereno će se premijerno emitirati nakon Večernjih vijesti, a ako su gledatelji propustili emisiju u večernjem terminu, emisiju mogu pogledati i subotom u poslijepodnevnom terminu od 17.55 sati te na digitalnim platformama Nove TV."

Odluka zgrozila i ekipu Provjerenog?

Odluka čelnih ljudi Nove TV, prema pisanju Slobodne Dalmacije, zgrozila je i ekipu Provjerenog. No nitko od njih, na čelu s urednikom Matom Barišićem, nije bio spreman javno komentirati ovaj potez šefova.

Inače, redakciju predvodi Mato Barišić, a uz voditeljicu Emu Branicu, koja je ujedno i reporterka, priče donose i Danka Derifaj, Maja Medaković, Barbara Majstorović Ivezić, Nikolina Cetinić i Ana Malbaša, dok je reportersko pojačanje u novoj sezoni Jelena Rastočić, dugogodišnja novinarka informativnog programa Nove TV.

Sever: Novinari Provjerenog napravili su toliko dobroga

Za komentar smo se javili i Maji Sever, predsjednici Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH). Kaže nam da je, nažalost, čula za tu odluku komercijalne televizije.

"Osim žaljenja, moram izraziti i zapravo veliku zabrinutost, kao i podršku kolegicama i kolegama, novinarkama i novinarima koji zaista u toj emisiji godinama i rade izvrstan istraživački posao koji je mnogo dobroga donio cijelom našem društvu", započela je Sever.

Navela je kako privatni medij ima pravo uređivati program po svojoj volji, ali istaknula je da komercijalni mediji često preuzimaju funkciju javnog medijskog servisa jer je, prema njenim riječima, problem nedostatka istraživačkog novinarstva u javnom medijskom servisu isto tako zabrinjavajući. Dodaje kako je loš termin i emisije Labirint.

"Novinari i novinarke emisije Provjereno napravili su toliko dobroga za naše sugrađanke i sugrađane, toliko dobroga za naše društvo, da bi bilo izuzetno važno da imaju i bolji termin od prošlogodišnjeg", ističe. Kaže da se zabrinutost odnosi za svakog pojedinca u državi i društvu.

"Skrivanje onih koji govore istinu, i to baš uoči izbora"

"Dok političari ignoriraju upozorenja, dok je čitavo naše društvo zapravo duboko zaglibilo u korupciju, upravo novinarke i novinari poput kolegica i kolega iz Provjerenog bili su ti koji su bili glas građana, glas javnosti. Bili su taj korektiv u društvu koji ga je činio boljim. Loš, zaista loš termin emisije", opisala je pa dodala:

"Jednostavno je alarm za sve nas da povučemo kočnicu. Pozivam i uprave drugih medija, ali i one koji donose bilo kakve odluke u ovom društvu, da razmisle o važnosti novinarstva kao javnog dobra za naše građanke i građane."

Solidarnost sa svim ženama koje trpe nasilje! #stani

Objavljuje PROVJERENOPonedjeljak, 21. kolovoza 2023.

Najvažnija je poruka, naglašava, da je to udarac i zabrinjavajući potez za građane i javnost. "Provjereno je uvijek bilo glas javnosti i borac za ljude, ovaj potez će, nakon gašenja Potrage na RTL u te lošeg termina i tretmana Labirinta na HRT-u, biti novi korak unazad za cijelo naše društvo. Skrivanje onih koji govore istinu, i to baš uoči izbora", zaključila je Sever.

Pročitajte više