Provokativna izložba o starenju predstavljena golotinjom i pelenama

Foto: Borna Filić/PIXSELL

KONCEPTUALNA umjetnica Vlasta Delimar pripremila je za Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, izložbu i performans "Magda" u prostoru Ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) i dvorani Gorgona.

Riječ je o nastavku prvog dijela njezina umjetničkog rada "Diptih Dolina… Magda" radnog naslova "Poezija genetskog ponašanja" održanog u svibnju u Galeriji SC i Teatru &TD.

Datum performansa odabran je s obzirom na njegovu temu. Naime, UN tim danom želi naglasiti važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima osobama treće dobi, a Vlasta Delimar u svom radu na poetičan način ukazuje na naše gensko naslijeđe, želeći nas nagnati da promislimo o tome što smo dobili od predaka, a što proslijedili potomcima, najavljeno je iz MSU-a.

Izložba "Magda" ambijentalna je i uz auru sakralnosti želi u posjetitelja pobuditi poštovanje prema ulasku u nečiji intimni, skriveni svijet. Ozračje intime čini video rad "Magda ide na sladoled" te nekoliko intimnih predmeta iz Magdine svakodnevice, svaki sa svojom pričom, pa kutija s fotografijama nije samo dokument o prošlom vremenu, nego i svjedočanstvo da ima još živih koji ih mogu promatrati.

Kip Srca Isusovog govori o kontinuitetu (prabaka, baka, mama), odnosno dobivenoj milosti koju želimo proslijediti dalje, dok zastori kojima je obložen cijeli prostor 'ušuškavaju' posjetitelja u tu intimu, odvajaju je od vanjskog svijeta i čuvaju od nemilih pogleda skrnavljenja.

Pritom se performans "Magda" najavljuje kao emotivna priča o jednom životu iz kojeg je proizašao drugi, pa treći. Magdin život se pomalo gasi i ona se suočava s tim, potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti.

"Tada se postavlja moralno pitanje o prioritetima: što, koliko i kako možemo učiniti za one koji su nas donijeli na svijet?"

U performansu, koji je posvećen i starijim osobama, posebno u Hrvatskoj gdje se za njih premalo skrbi, sudjeluju Anna Moor, Krešo Delimar, Milan Božić, Vlasta Delimar.

Pročitajte više