Prvi skandal Dore? Netko na YouTube stavio staru snimku Kedže i optužio ga za rasizam

Screenshot: YouTube

UOČI Dore netko je na YouTube postavio snimku Kedžinog nastupa u showu Tvoje lice zvuči poznato tijekom kojeg je imao blackface.

>>Stručnjak objasnio u čemu je problem s blackfaceom u Tvoje lice zvuči poznato

"Natjecatelj za Eurosong iz Hrvatske izvodi rasistički blackface", stoji na engleskom uz snimku koja je osvanula na kanalu imena Eurovision TRUTH. To je ujedno i jedini video koji je taj kanal ikad objavio.

"Hrvatski finalist za Euroviziju 2023. izvodi blackface u zabavnoj TV emisiji. 2020. godine Damir Kedžo se na Twitteru ispričao zbog blackfacea, no ti su tweetovi u međuvremenu OBRISANI! Damir je u ovom nastupu imao 29 godina, očito svjestan da blackface nije u redu", stoji u opisu videa koji je objavljen jučer, samo dan uoči Dore. U videu se mogu vidjeti isječci iz treće sezone TLZP-a.

"B li Damir uopće trebao moći nastupati na Eurosongu?" stoji još u videu.

Tvitovi isprike nestali

I zaista Kedžo se 2020. godine, nakon pobjede na Dori, ispričao za blackface. "Iskreno mi je žao što sam svojim blackfaceom povrijedio druge. Nisam bio svjestan. Nikada ne bih nikoga namjerno povrijedio. Bio sam svjestan da ljudi pričaju o tome, ali namjerno nisam htio govoriti ništa prije Eurosonga jer bi djelovalo neiskreno", napisao je u svibnju 2020. Kedžo. Tvitovi su u međuvremenu uklonjeni.

No, čini se da je netko uoči Dore odlučio iskopati Kedžin blackface nastup i ponovno potaknuti raspravu oko toga.

Problematika blackfacea

Show Tvoje lice zvuči poznato već je godinama kritiziran zbog upotrebe blackfacea. Tu praksu koristila je i hrvatska inačica emisije, a osim Kedže, na udaru kritika se našao i Dalibor Petko. Gledatelji već godinama na društvenim mrežama pokušavaju upozoriti show TLZP da bi trebali prestati koristiti blackface tijekom imitacija.

Blackface je izraz kojim se opisuje crna ili tamna šminka koju su bijelci performeri stavljali na svoje lice kako bi glumili tamnopute likove na pozornici, pritom ih većinom prikazujući kao lijene, glupe i lakovjerne karikature.

Ta praksa postala je naročito popularna u SAD-u u 19. stoljeću, dakle u vrijeme ropstva pa onda segregacije crnaca, odnosno Afroamerikanaca, koji sami nisu imali priliku glumiti crne likove na pozornicama. Blackface nije (bio) popularan samo u SAD-u već i u nekim državama Europe.

Danas se korištenje blackfacea na Zapadu smatra rasističkim i neprihvatljivim.

Pročitajte više