Prvu ženu pilota u Saudijskoj Arabiji na posao moraju voziti drugi

U SAUDIJSKOJ Arabiji je prva žena pilot u povijesti islamskog kraljevstva počela raditi, ali je na posao moraju voziti drugi.

Hanadi Sakarija Hindi (27) zaposlena je kao pilot u privatnoj zrakoplovnoj kompaniji princa Walia bin Talala, a svakodnevno je netko mora odvesti jer i za saudijsku pilotkinju vrijedi isti zakon kao i za sve ostale žene u to kraljvestvu - naime ne dozvoljava ženama upravljanje automobilom.

Strogi zakon međutim ništa ne govori o upravljanju zrakoplovima. List "Arab News" u nedjelju je objavio fotografiju hrabre pilotkinje u društvu supruga te njezina šefa, multimilijardera princa Walida.

Fotografija krši dva arapska tabua: Hindi je odjevena u pilotsko odijelo a ne u crni šador s velom, propisan u kraljevstvu, a osim toga je princu stisnula ruku što se u Saudijskoj Arabiji među muškarcima i ženama koji nisu u srodstvu ne tolerira.

"Postoji li još neka dama u Saudijskoj Arabiji koja ima ambicija na području civilnog zrakoplovstva i želi postati pilotom, neka mi se javi", citira list poziv princa Walida.

Prva žena pilot u Saudijskoj Arabiji svoju je obuku za pilota civilnog zrakoplovstva apsolvirala u Jordanu.

(Foto: )

Pročitajte više