Punk is dead: Pokopan Malcom McLaren, bivši menadžer Sex Pistolsa

JUČER je u Londonu pokopan Malcolm McLaren, glazbenik, menadžer i skladatelj s početka ere punka. McLaren je umro sa 64 godine nakon burnog buntovničkog života. Malcolm je umro u New Yorku nakon duge borbe s rakom.

Izmislio je i Johnnyja Rottena

Čovjek koji je tvrdio kako je baš on izmislio punk možda je najpoznatiji kao bivši menadžer legendarnih Sex Pistolsa. Upravo je on okupio slavni bend. 1976. godine. Kao vlasnik jedne prodavaonice odjeće u Londonu, postao je menadžer grupi The Strand koja je kasnije preimenovana u Sex Pistols. McLaren je nagovorio članove benda da izbace svoga gitarista i tvorca pjesama Wallyja Nightingalea, a u bend je doveo Johna Lydona, koji je ipak najpoznatiji po imenu Johnny Rotten. McLarena se jako dojmio njegov stav, zeleno obojena kosa, poderana odjeća i majica s natpisom "I hate". Ubrzo nakon što je Johnny ušao u bend, nastalo je ime Sex Pistols jer je McLaren želio da dečki zvuče kao "seksi mladi ubojice".

Američka turneje i razlaz benda

U svibnju 1977. godine Pistolsi su izdali album "God Save the Queen", i to baš u tjednu kada je kraljica Elizabeta II. slavila srebrni jubilej. McLaren je Pistolsima organizirao svirku na brodu koji je plovio Temzom uz britanski parlament. Svirka je prekinuta racijom, a McLaren je bio uhićen, no postigao je svoj cilj; privukao je pažnju javnosti.

Pri kraju iste godine izašao je album "Never Mind the Bollocks, Here`s the Sex Pistols", nakon čega je bend krenuo na američku turneju. Ona je bila kobna za pankersku četvorku zbog čestih svađa. Članovi benda počeli su optuživati McLarena da ne radi dobro svoj posao i da im ne plaća, a bend se uskoro razišao.

McLaren je vodio i druge bendova, a imao je i vlastitu samostalnu glazbenu karijeru kojom se bavio do kraja života. Izdao je 16 albuma, od kojih je posljednji, "Shallow - Musical Paintings", izašao prošle godine.  

 

 

Pročitajte više