Queer u znaku golotinje, penetracije i žrtava trendovskih stereotipizacija

U JUČERAŠNJOJ izvedbi predstave "Parquette" glavni koreografski element bio je - penetracija! Francois Chaignaud i Cecilia Bengolea, autori uratka oduševili su publiku u punoj dvorani kazališta ITD. Svojom su izvedbom rušili granice definicije plesačkog tijela, tako što su umjesto užitka predstavili grč koji zbog penetracije naglašava problem kretanja koji se time postavlja.  Plesna verzija seksualnih igrica pokazala je drukčiju sliku ljudskog tijela. Značenje penetracije u ovom obliku ne predstavlja samo međuljudski odnos, već izvor novih okolnosti plesa.

Aludirajući na opće prihvaćenu sliku muškog tijela i tjelesnosti, predstava "Billbord Body Machine" autora Andrea Massena također je oduševila publiku koja se s tom činjenicom potpuno poistovjetila, jer smo svakodnevno žrtve trendovskih stereotipizacija. Svojom točkom Andre je istaknuo povezanost s modernim identitetom i modnim markama, dok je publika na njegove geste reagirala tek smiješkom. 

Ovim zanimljivim predstavama obilježen je treći dan Queer festivala. Večerašnji program nudi  "Paris", koji autor Ivo Dimčev prezentira kao predstavu o spomenicima i samoubojstvima te  "Good Boy" francuskog umjetnika Alaina Buffarda te opet pokreće pitanje tijela. Noćni program seli se u bivšu tvornici lijekova Mediku, gdje će vas zabavljati DeMode, osmeročlani zagrebački audio-vizualni party kolektiv koji u svom repertoaru ima osebujan izbor glazbe.  

Ž.P.

Pročitajte više