Ravnateljica kazališta u Srbiji održala lekciju roditeljima pa postala viralni hit

Screenshot: Facebook

POSLJEDNJEG dana 9. festivala Pozorišni ringišpil ravnateljica Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljković obratila se roditeljima i djeci zbog nekulturnog ponašanja u kazalištu. Na djecu nije imala primjedbi, ali se vidno revoltirana obratila roditeljima i uputila kritiku na ponašanje koje, kako kaže, nije primjereno kulturnoj instituciji u kojoj se nalaze. Nedeljković se osvrnula na bahat odnos publike prilikom ulaska u dvoranu, kao i nepoštivanje kazališta tijekom izvođenja predstave.

Kao najbizarniji čin roditeljskog ponašanja Nedeljković je navela puštanje crtanih filmova djeci na tabletu tijekom trajanja predstave, a osvrnula se i na druge oblike ponašanja koji su joj zasmetali. Njezine riječi su naišle na odobravanje i aplauz, a snimka je postala viralna na društvenim mrežama.

Nedeljković je prvo poželjela dobrodošlicu publici na festivalu, ali i istaknula da je imala potrebu uživo se obratiti prisutnima poslije trećeg dana manifestacije, ne samo zato što je iskorak napravljen u kvalitativnom smislu prilikom odabira predstava, koje su odnosile pobjede na različitim festivalima, već i zato što se osjeća poraženo kao umjetnica.

❗Obraćanje direktorke pozorišta, Ivane Nedeljković, poslednjeg dana 9. Pozorišnog ringišpila 👇

Posted by Puls teatar Lazarevac on Saturday, November 4, 2023

"Mi smo u kvalitativnom smislu napravili jedan ogroman iskorak. Imali ste prilike pogledati pobjedničke, odlične predstave s različitih festivala, ali se kao ličnost i kao direktor kulturne ustanove i kao umjetnik i stvaratelj osjećam veoma poraženo. Imali smo nekoliko incidenata.

Prvo, tko nema kartu, neka pričeka da uđu oni koji su svoje ulaznice osigurali na vrijeme. Ova predstava je kamernog tipa, to znači da u gledalištu, na samoj sceni, sjedi publika. Ima 120 mjesta i ne može ni jedno mjesto više, iz milijun razloga", rekla je Nedeljković, navodeći neke od tih razloga, poput ugroženosti izvođača koji "daje srce i dušu i sve što ima".

"Upaljenim mobilnim telefonom vi ometate izvođača"

U daljem obraćanju Nedeljković je istaknula da od prosvjetnih radnika dobivaju veliku podršku te da ni djeca ne prave problem, već roditelji.

"Dragi roditelji, Lazarevčani, ja sam kao direktorica ove ustanove izgrebana jer netko hoće ući preko mene. Mi smo kao glumci, akteri, ansambl, napadnuti skoro svaku večer zbog toga što netko ne shvaća da ne može dovesti dijete od dvije godine na predstavu koja je preporučena za djecu od sedam, osam, devet i više godina", rekla je, a zatim navela još neke nevjerojatne činjenice o ponašanju ljudi u kazalištu.

"Dragi roditelji, vi stavljate vašu djecu na krila, vi palite tablete i za vrijeme predstave im puštate crtane filmove. Dragi roditelji, vi male bebe dovodite ovdje s kolicima i kad ne možete ući jer ovo nije stadion, oprostite, nije parkić, vi se svađate s nama, s ansamblom Puls teatra, s ljudima koji afirmiraju ovaj grad. Dragi roditelji, Lazarevčani, isključite svoje mobilne telefone. Upaljenim mobilnim telefonom vi ometate izvođača", apelirala je Nedeljković za čijeg je obraćanja nekome zazvonio mobitel.

"Treba li netko vaditi pendrek na vas?"

Njezina kritika tu nije stala jer je direktorica morala pojasniti prisutnima da se u kazalište ne ulazi s kokicama. Prekorila je roditelje i zbog toga što ne brinu o svojoj djeci tijekom predstave, već ih puštaju da se "kotrljaju" niz stepenice, dok ih glumci spašavaju.

"Draga djeco, vi glasate za najbolju predstavu, vi ste ti koji proglašavate koja je najbolja predstava. Ako vidite roditelje da jedu kokice, vi recite: 'Tata, mama, u kazalištu se ne jedu kokice', ispričavam se što ovako moram reći. Ovo je deveti Ringišpil po redu, mi smo ovdje imali pune dvorane, nikada ni jedan incident se nije dogodio.

Imate roditelje koji gledaju predstavu i svoje dvogodišnje dijete puštaju da se otkotrlja niz stepenice, dežurni glumac ga spašava, okreće se da vidi čije je dijete, a nitko se ne javi da mu se dijete otkotrljalo", rekla je

"Ovo nije arena, ovo nije stadion, ovo je kazalište, zna se što je kazališni bonton. Ako ne znate što je kazališni bonton, ne morate uopće dolaziti u kazalište. Kazalište nije obaveza, nego dobra volja. Mi od ovoga nemamo ništa, sve predstave su besplatne, netko je to platio da biste vi pogledali, pa onda ispoštujte ustanovu, ovaj hram kulture, ispoštujte izvođače", rekla je, poručivši roditeljima na kraju: "Treba li netko vaditi pendrek na vas?"

Pročitajte više