Recept koji nikad neće izaći iz mode: Školjkice bez jaja punjene pekmezom od šljiva

Foto: Shutterstock

ŠKOLJKICE bez jaja punjene pekmezom od šljiva sigurno ste jeli više puta, a imamo i recept koji će vam postati najdraži čim ga vidite, OVDJE je. Uz nekoliko trikova postat ćete majstori već kod prve pripreme.

1. TIJESTO

Ako baš ne želite koristiti svinjsku mast, zamijenite je maslacem. U svakom slučaju, bilo da koristite jedno ili drugo, mora biti hladno kako bi tijesto na kraju bilo prhko. Umjesto ruma slobodno dodajte neki drugi liker koji volite, a umjesto limunove korice može ići i narančina.

2. PUNJENJE

Gusti domaći pekmez od šljiva bio bi idealan za ove školjkice, ali nije loša ideja staviti neki drugi. Važno je da nije prerijedak kako ne bi iscurio tijekom pečenja, pa je dobra alternativa onaj od smokve. Ako imate domaći pekmez od jagoda, malina ili marelica, pomiješajte ga s par žlica mljevenih oraha ili badema pa će vam biti puno lakše oblikovati školjkice, a da se ne razlijeva. Neće ni iscuriti dok se peku.

3. OBLIKOVANJE

Kad oblikujete školjkice, probajte iskoristiti što više razvaljanog tijesta. Naravno, ono što ostane se lako premijesi, ali nije kao ovo prvo, uvijek je malo tvrđe. Na sredinu svakog kruga stavite pekmez, a jedan kraj kruga prijeđite kuhinjskim kistom (ili prstom) kojeg ste namočili u vodu da se lakše zalijepi. Preklopite svaki krug napunjen pekmezom i krajeve pritisnite vilicom kako bi nadjev ostao unutar školjkice.

4. PEČENJE

Pecite ih onoliko dugo koliko piše u receptu, a ovisno i o tome koji ste kalup koristili za izrezivanje i koliko su školjkice velike. Bitno je da ne potamne, izvadite ih iz pećnice kad počnu dobivati laganu boju po rubovima. Maknite ih odmah s lima za pečenje i uvaljajte u šećer u prahu. Moguće da ćete morati odraditi pečenje u dvije ture jer neće sve školjkice stati odjednom.

Ako isprobate ovaj recept, svakako fotkajte i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.

Index Recepti

Pročitajte više