Robot koji može "čitati emocije" neprestano dobiva otkaze s poslova

Foto: Facebook

JAPANSKA tvrtka Softbank Group najavila je prošli tjedan da pauzira proizvodnju Peppera, robota s umjetnom inteligencijom kojeg su počeli proizvoditi 2014. godine.

Pepper, koji bi trebao moći "čitati emocije" i razgovarati s ljudima, otpušten je iz više tvrtki diljem svijeta iz raznih razloga, prenosi New York Post.

Nissei Eco Co., tvrtka koja se bavi proizvodnjom plastike, ali je istovremeno i pogrebno poduzeće, unajmila je Peppera kako bi se obraćao ožalošćenima na pogrebima, no uskoro je dobio otkaz jer se neprestano kvario tijekom proba.

"Što da odbije raditi usred pogreba?" rekao je Osamu Funaki za Wall Street Journal. "Bila bi to takva katastrofa".

Škotski lanac prehrambenih proizvoda Margiotta instalirao je Peppera u svoju vodeću trgovinu u Edinburghu, ali dobio je otkaz nakon što je neprestano govorio kupcima da pogledaju "u odjeljak za alkohol" kad ih pitaju gdje su stvari.

Japanska tvrtka koja vodi staračke domove kupila je tri Peppera kako bi se družili sa žiteljima domova i vodili grupno pjevanje. Ti su roboti otpušteni nakon "neplaniranih pauzi" na poslu.

Pepper koji je vodio ovacije na utakmicama bejzbolskog tima SoftBank Hawks odbačen je zbog jezivosti. "Podsjetio me na vojnu paradu u Sjevernoj Koreji ili Kini", rekao je ljubitelj bejzbola Hirofumi Miyato za Journal. "Bilo mi je jezivo".

Stručnjak za robotiku, profesor Noel Sharkey, rekao je za BBC kako je Pepper "jako naštetio izvornim istraživanjima o robotici dajući često lažni dojam blistavog kognitivnog bića koje može razgovarati."

"Budući da ima oblik osobe, ljudi očekuju inteligenciju čovjeka", rekao je Takayuki Furuta, voditelj Tehnološkog centra za buduću robotiku na Tehničkom institutu Chiba, za Journal. “Razina tehnologije u potpunosti je ispod te. To je poput razlike između automobila-igračke i stvarnog automobila."

Pročitajte više