Robotima i torpedima protiv tankerske ˝Ekološke bombe˝

´EKOLOŠKA BOMBA´ uzrokovana havarijom tankera ´Prestige´ možda će se, kako je najavila nizozemska tvrtka za spašavanje brodova i brodskog tereta, sanirati robotima ili torpedima.

U nizozemskoj firmi Smit International upravo je u tijeku razrada plana ispumpavanja oko 50.000 tona nafte iz olupine. Odbor stručnjaka, koji je angažirala španjolska vlada, ispituje i drugu mogućnost: da torpedira olupinu koja leži na dnu mora na 250 kilometara od španjolske obale Atlantika.

Cilj bi takve operacije bio da se ukupna količina nafte odjednom digne na morsku površinu i odmah ´isisa´. Za operaciju bi, po izjavi predsjednika odbora španjolskom tisku, trebalo vrlo mnogo specijalnih brodova.

Sada kroz 14 pukotina na olupini tankera, koji je potonuo prije tri tjedna, dnevno istječe 125 tona nafte. Istjecanje nafte iz ´Prestigea´ tim bi tempom, prema procjeni stručnjaka, moglo trajati do 2006. godine.

Specijalna francuska podmornica ´Nautile´ trebala bi u novoj misiji u prvom koraku utvrditi ima li ikakve tehničke mogućnosti da se zatvori barem dio pukotina.

Stručnjaci su prilično skeptični kad je riječ o tehničkim mogućnostima ispumpavanja. ´Lakše je´, tvrde neki geolozi, ´nešto popraviti na Mjesecu, nego na 3.600 metara morske dubine´, a anketa koju je među znanstvenicima proveo dnevnik ´La Vanguardia´ pokazuje da je jedina mogućnost da se nafta ispusti na površinu mora, a onda s nje ukloni crpkama.

S takve dubine nafta nije dosad nikada ispumpavana. Ipak, nizozemska tvrtka i to drži mogućim. To bi stajalo milijune dolara, ali je po riječima glasnogovornika te tvrtke i to jeftinije od uklanjanja nafte s obale i priobalja.

Španjolski vladin Odbor ispituje i treću mogućnost: da se olupina tankera jednostavno zabetonira na morskom dnu.

Pročitajte više