Ronilac na dah tuži Netflix zbog filma: "Sugeriraju da sam ubio svoju suprugu"

Screenshot: Youtube

SLAVNI ronilac na dah Francisco "Pipin" Ferreras tuži Netflix zbog francuskog filma No Limit iz 2022. godine, za koji kaže da ga je oklevetao sugerirajući da je ubio svoju suprugu Audrey Mestre.

Prema tužbi podnesenoj u srijedu u Kaliforniji, Ferreras tuži streaming platformu, kao i produkcijsku tvrtku Nolita Cinéma i scenarista i redatelja Davida M. Rosenthala, za klevetu i povredu privatnosti jer kaže da je sportska drama "tanko prikriveni prikaz događaja oko smrti utapanjem Ferrerasove supruge".

Mestre, rekorderka u ronjenju na dah, umrla je u 28. godini nakon što je zračni balon koji ju je trebao brzo podići na površinu otkazao tijekom zaranjanja na 171 metar dubine u Dominikanskoj Republici.

 

Film No Limit objavljen na Netflixu u rujnu, a Camille Rowe i Sofiane Zermani kao Roxane Aubrey i Pascal Gautiera glume dvoje ronilaca na dah koji su u nasilnoj vezi punoj svađa. Film je najavljen kao "inspiriran stvarnim događajima" i bio je među Netflixovim najgledanijim neengleskim naslovima tijekom prva dva tjedna.

Pred kraj filma vidi se Pascal kako provjerava Roxannein spremnik zraka prije ronjenja, unatoč tome što je već provjeren, i snažno se insinuira da ga je on sabotirao tako da ona nema dovoljno zraka za dizanje na površinu.

No Limit se "nastoji predstaviti kao izmišljeno djelo"

Ferrerasova tužba navodi da su optuženici donijeli "namjernu odluku u dramatične svrhe da klevetaju Ferrerasa pokazujući u filmu da je ubio Audrey namjerno sabotirajući opremu koja ju je trebala vratiti na površinu". U stvarnosti, tužba kaže, "Audreyina smrt bila je nesreća i Ferreras je riskirao svoj život u uzaludnom pokušaju da je spasi".

U tužbi se također tvrdi da se No Limit "nastoji predstaviti kao izmišljeno djelo", a istovremeno prikazuje brojne "iznimne sličnosti" između svoje priče i stvarnog života te "fotografiju Audrey s njezinim imenom i referencom na njezinu smrt".

Na kraju filma nalaze se Mestreina fotografija i riječi "U spomen na Audrey Mestre, 1974.-2002.", nakon čega slijedi dodatni tekst: "Audrey je tragično umrla 12. listopada 2002. u Dominikanskoj Republici dok je pokušavala srušiti svjetski rekord na 171 metar dubine."

Redatelj smatra da Ferreras nema temelje za slučaj

Ferreras zahtijeva suđenje pred porotom, a traži i stvarnu i pretpostavljenu odštetu, kaznenu odštetu i olakšicu za troškove parnice te dodatnu odštetu koju odredi sud. Također traži "privremenu, preliminarnu i trajnu zabranu optuženima, njihovim agentima i svim osobama koje djeluju u dogovoru s njima" da nastave insinuirati da je ubio Mestre i da ih "ukloni iz filma".

Rosenthal je, međutim, u intervjuu za Variety rekao da su No Limit provjerili odvjetnici prije nego što je krenuo u proizvodnju te da ne misli da Ferreras ima temelje za slučaj. 

"Ovo je fikcionalizacija priča koje su bile jako popularne u javnosti - od dokumentaraca do mnogih članaka i knjiga o tome. Ono što sam napisao je fikcija, s izmišljenim likovima. Siguran sam da Ferreras pokušava zaraditi tužeći Netflix", rekao je.

Pročitajte više