Ruse uhvatila panika, pogledajte što su guglali nakon najave Putinovog obraćanja

Foto: EPA

ČINI se da je Ruse uhvatila poprilična panika nakon najave o obraćanju Vladimira Putina. Podaci s Googlea pokazuju da je fraza "kako napustiti Rusiju" najviše guglana u utorak oko 18 sati po lokalnom vremenu.

Putinovo obraćanje zatim je odgođeno za srijedu ujutro, a on je tad naredio djelomičnu mobilizaciju.

Nakon Putinovog obraćanja Rusi su krenuli s masovnim guglanjem i drugih pojmova koji pokazuju paniku u zemlji. Tako se na Twitteru dijele screenshotovi koji pokazuju da se sve više gugla "kako slomiti ruku", "eskalacija" ili "reakcije na Putinov govor".

Inače, podaci Google Trendsa pokazuju i skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupnju aviokarata. Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale. 

Masovni bijeg iz Moskve

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su, prema podacima Aviasalesa.

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) - što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

Sinoć oko ponoći, obrambeni analitičar Konrad Muzika podijelio je screenshot na kojem se vidi da današnji let Turkish Airlinesa iz Moskve za Istanbul košta 80.000 rubalja, što je nešto manje od 11.000 kuna. Oko 8:45 ujutro, nakon obraćanja Putina, letovi planirani za danas bili su rasprodani, a cijene ostalih su skočile u nebo.

Pročitajte više