Evo što s HRT-a kažu zašto Ljiljana Saucha neće voditi Vijesti iz kulture

Screenshot: HRT

S HRT-a su se oglasili o vijesti da novinarka Ljiljana Saucha više neće voditi Vijesti iz kulture.

"Riječ je o uobičajenoj promjeni voditelja na malim ekranima, kakva postoji na svim ostalim televizijama, pa tako i na HRT-u. Sve kolegice i kolege su jednako vrijedni i Hrvatska radiotelevizija iznimno cijeni njihov doprinos programu", kratki je i poprilično šturi odgovor s HRT-a koji je stigao na Indexov upit.

O promjenama u Vijestima iz kulture govorilo se i u Dobro jutro, Hrvatska. "Od jeseni pridružit će nam se nova kolegica Antonija Ćosić. Naša draga kolegica Ljiljana Saucha ustupa mjesto mlađim snagama i ovom prigodom bi se htjela zahvaliti za sve ono što je dala i Vijestima iz kulture i našoj redakciji. Ostaje još godinu dana s nama unutar redakcije", rekla je urednica Zrinka Turalija Kurtak.

Podsjećamo, Ljiljana Saucha više neće voditi Vijesti iz kulture. Novinarka i urednica tvrdi da su joj s HRT-a rekli da "trebaju nova, mlada lica na ekranu". 64-godišnja Saucha do mirovine ima još 14 mjeseci. 

Na vijest o odlasku Sauche s mjesta voditeljice Vijesti iz kulture oglasila se i Maja Sever. "Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radio televiziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla zato što ima više od 30 godina", napisala je Sever na svom Facebooku.

Slučaj Ljiljane Vinković

Početkom veljače ove godine dugogodišnjoj zaposlenici i voditeljici na HRT-u Ljiljani Vinković naglo je otkazan angažman u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a Maja Sever je tad kao sindikalna povjerenica zatražila očitovanje od HRT-a

U vrijeme kada je Ljiljani Vinković otkazan angažman na mjesto voditeljice te emisije došla je Doris Pinčić Rogoznica koja je na nacionalni servis prešla s RTL-a. Kako se ubrzo doznalo, sve je to rezultiralo time da je Vinković završila na bolovanju, i to zbog stresa uzrokovanog naprasnim prekidom suradnje.

"Ako je točna odluka urednika da se s ekrana uklone ženske osobe iznad 30 godina, onda je na djelu izravno kršenje Zakona o suzbijanju diskriminacije na osnovi spola i dobi, članak broj 1, i Sindikat novinara RH spreman je podržati kolegicu Vinković ako odluči ući u pravnu bitku. Zahtijevamo i dokidanje dobne diskriminacije koja se mnogo više i češće očituje upravo što se žena tiče. Podsjetila bih vas da je jednakost jedno od osnovnih načela EU-a, a propisi Unije u vezi s nejednakosti među najopširnijima su na svijetu", upozorila je Sever tad u svom upitu koji se ticao činjenice da je Ljiljanu Vinković zamijenila Doris Pinčić Rogoznica.

Ljiljana Saucha

Ljiljana Saucha rođena je 1956. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je novinarka Poleta i suradnica RZ-a od 1979.

Vodila je serije Programa za djecu Moja ulica, Nedjeljno prije podne za djecu, Ljiljana i ostali te radila u razmjeni domaćeg programa. Također, radila je i kao novinarka u Zagrebačkoj panorami. U Mozaičnom programu od 1984. bila je novinarka, voditeljica i jedna od urednica (emisije kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas).

Bila je prva voditeljica hrvatskoga Lota 1989. u emisiji Fortuna, kao i voditeljica TV aukcije. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000., a zatim i gotovo sve dnevnike i vijesti.

Od 2011. u redakciji je kulture.

Pročitajte više