SAD se sprema za "Veliku američku pomrčinu"

Foto: Boris Štromar/123RF

PRVI put u 99 godina Amerikanci će sutra svjedočiti potpunoj pomrčini Sunca. Deseci tisuća, možda i milijuni ljudi krenut će u ponedjeljak na put kako bi promatrali potpunu pomrčinu Sunca duž SAD-a. Sobe u hotelima i u privatnom smještaju, u takozvanoj "zoni potpune pomrčine", bukirane su.

Među gradovima koji spadaju u "zonu pomrčine" je i Jefferson City u Missouriju u kojem se trenutno nalazi fotograf Boris Štromar. Štromar će tamo održati predavanje o jednostavnoj astrofotografiji sa stativa i savjetima za fotografiranje potpune pomrčine. 

"Gradovi u liniji totaliteta pripremili su razna događanja, info štandove, koncerte i slično. Jefferson City kao glavni grad Missourija očekuje brojne posjetitelje. Od 10 ujutro slobodan je ulaz u NASA-inu putujuću izložbu 'Journey to Tomorrow' gdje je moguće vidjeti pravi kamen s Mjeseca, informacije o Curiosity roveru na Marsu, holografske displeje i još mnogo toga. Tu je naravno i prigodna prodaja majica, naočala za gledanje Sunca.

U Rotundi u Capitolu bit će razna predavanja, među njima i moje predavanje o jednostavnoj astrofotografiji sa stativa i savjetima za fotkanje potpune pomrčine.

Potpuna pomrčina počinje sutra (ponedjeljak) oko 20:10 po hrvatskom vremenu (13:10 lokalno u Missouri). Trenutna prognoza nije povoljna, najavljeni su oblaci u široj okolici. Prema modelu oko Jeffersona je moguće djelomično razbijena naoblaka, pa će naša mala ekspedicija (ja, moja kćer Una i prijatelj Vid iz udruge AD Beskraj) ostati ovdje. Meni je ovo peta potpuna pomrčina Sunca, nadam se da ćemo bar nešto vidjeti", napisao je Štromar na svom Facebook profilu, a njegove dojmove ćete sutra moći pratiti na Indexu.

 

Pročitajte više