Sanja Žuljević otkriva koji je trening najvažniji: Bez tog nema transformacije tijela

Foto: Press

ONI KOJI Sanju Žuljević poznaju otprije Života na vagi znaju da je ovo čime se danas bavi upravo ono u što je uložila apsolutno sve jer u to vjeruje svim srcem. Ne govorimo o voditeljskom angažmanu u showu koji je više nadogradnja na ono što je prethodilo, nego o njezinoj karijeri trenerice ili bolje reći tutorice koja transformira živote. Iako je diplomirala kineziologiju, kaže da se nikad nije vidjela u ulozi klasične trenerice jer nije ljubiteljica utakmica i dvoranskih sportova, nego prirode i kretanja.

"Nisam u životu prolistala Sportske novosti, zanimaju me specifični sportovi. No po meni je poanta da se sportom bavi, a ne samo gleda. Volim malo pomaknute sportove koji se prakticiraju u prirodi ili imaju estetsku prirodu te nisu baš popraćeni u medijima. Odrasla sam u dvoranama jer je moja mama profesor tjelesnog i vodila me svugdje sa sobom pa sam i trenirala dosta toga. Karate je bio moja prva sportska ljubav, a druga ronjenje. Kod kuće sam mogla vidjeti koliko je mama bila umorna od podučavanja druge djece pa nikad nisam poželjela raditi taj posao. U ludoj mladosti sam željela postati vojni pilot, no ispostavilo se da nemam savršen vid. Na kraju sam upisala kineziologiju jer sam znala da taj studij mogu upisati bez problema i to je bio najbrži način da odem iz Pule u veći grad", priča Sanja Lee, kako je većinom zovu, koja se još od vremena lockdowna nije vratila u teretanu, nego trenira samo u prirodi.

"Moja velika ljubav je trčanje po brdima. Trčim više nego ikad, naravno, bez problema preskočim jedan dan, no generalno odradim trening u šumi četiri do pet puta tjedno. Hodam, nekad nosim ručne utege, radim vježbe za gornji dio kralježnice i uspravne trbušnjake, čučnjeve sa skokovima, a nekad samo potegnem i potrčim ravnije dijelove. Prema dolje uvijek trčim, to mi je ovisnički gušt, tu razvaljujem rekorde", kaže te napominje kako u svakom zlu treba naći nešto dobro pa je tako i s lockdownom koji je njoj donio kvalitetnije druženje, više odlazaka u prirodu te vrijeme za kuhanje i odmor.

"Kad prihvatiš da na neke stvari ne možeš utjecati, nađi način da ih okreneš svoju korist. Ovo je idealna prilika za posvetiti se zdravoj prehrani ili učenju. Može se upisati gomila online tečaja, neki ljudi i fakultete završavaju online. Najvažnije je pitanje kako ovu situaciju iskoristiti za sebe", dodaje.

Voditeljska uloga u Životu na vagi, kaže, ne predstavlja joj problem jer već je kroz tutorski rad u showu navikla biti pred kamerama, no s druge strane, o karijeri voditeljice i ne pomišlja.

"Ne bih bila voditeljica ni u jednom drugom showu. To se možda zove voditeljica, no u ovom slučaju to je dosta slično onome što i inače radim u životu, samo što je u ovom slučaju malo šira publika. To nije moj poziv, no ako mogu tako utjecati na druge, zašto ne", kaže o svom novom angažmanu u Životu na vagi.

Prava promjena na sudionicima u showu, kaže, može se vidjeti tek godinu ili dvije nakon sudjelovanja. 

"Promijeniti samo prehranu i uvesti vježbanje bez rada na problemu zbog kojeg si se doveo u situaciju da si pretio neće donijeti dugotrajno rješenje. Svatko će skinuti kilograme ako trenira i pravilno se hrani. Idealni uvjeti daju rezultate, no pitanje je gdje si kad se makneš iz njih. Na promjenu se čovjek mora odlučiti", kaže Sanja koja u sklopu svoje platforme Lee Zona i danas radi u suradnji s multidisciplinarnim timom.

"Pokušavam ljudima objasniti da najvažniji trening je duhovni fitness, možemo ga još nazvati i mentalnim. Možeš trenirati biceps koliko hoćeš, no ako ne kreneš tražiti način kako da se mijenjaš iznutra, prava transformacija se ne može dogoditi", tvrdi Sanja.

Za metodu koju koristi u radu znanje je imala potrebu nadograđivati kod poznate američke TV fitness trenerice Jillian Michaels. Kako bi uštedjela za školovanje u Americi, Sanja je jedno cijelo ljeto radila kao hostesa na brodu, a sljedeće je ponovila isto kako bi uštedjela za produkciju profesionalnih videa i tako promovirala metodu koju primjenjuje. Odricanje se evidentno isplatilo jer danas radi ono što je oduvijek željela, a zahvaljujući televiziji njezin utjecaj na javnost je veći nego što je to u početku mogla i zamisliti.

"Ako želiš promjenu, kreni od sebe, ne čekaj da se drugi promijene. Utječi na sebe i na sve oko sebe, ali na pozitivan način. Ako nemaš reći nešto lijepo, radije šuti. Pripazi na to kako se ponašaš kod kuće, kakav primjer daješ ne samo svojoj djeci već i svima ostalima. Jedino tako može doći do globalne promjene", zaključuje Žuljević.

Pročitajte više