Savjeti turistima u Hrvatskoj: "Ne spominjite rat ni Jugoslaviju"

Screenshot: YouTube

MARK WOLTERS, jedan od popularnijih svjetskih travel blogera, ponovno se na svom YouTube kanalu Wolters World pozabavio Hrvatskom. Ovog je puta taj profesor iz Quincyja u Illinoisu nabrojao 13 stvari koje ne smijete raditi u Hrvatskoj.

"Hrvatska, od ludih gužvi u Dubrovniku preko nevjerojatne palače u Splitu i slapova Krke do glavnog grada Zagreba, puno je stvari koje bi turisti trebali raditi kad je posjete. Ovaj video se fokusira ipak na ono što ne bi trebali kad dođu u Hrvatsku. Od hrane, preko sigurnosti do kulturološkog šoka, ovo su stvari koje morate znati o Hrvatskoj kako biste uživali u njoj", najavio je Mark.

U videu snimljenom na Hvaru i dugom skoro deset minuta pobrojao je 13 stvari koje ne biste trebali napraviti u Hrvatskoj.

1. "Nemojte se uplašiti kad čujete Hrvate kako međusobno razgovaraju", savjetuje Mark ističući da Hrvati glasnije pričaju.

2. "Probajte izbjegavati razgovore o ratu sa Srbijom", kaže Mark dodavši da se ne može znati koliko je to bolna tema za nekoga iz Hrvatske.

3. "Nemojte nazvati Hrvatsku Jugoslavijom, Jugoslavije nema već dugo i vrijeme je da je pustimo", dodao je.

4. "Nemojte podcjenjivati ništa hrvatsko jer su Hrvati jako ponosni na sve hrvatsko."

5. "Ne očekujte da su plaže pješčane, ponesite sa sobom odgovarajuću obuću za plažu jer je puno kamenih i šljunčanih plaža."

6. "Ne zaboravite kreme za sunčanje i zaštitu protiv komaraca."

7. "Ne očekujte da ćete negdje brzo doći. Hrvatska ima zanimljiv oblik, morat ćete je obilaziti autobusima, trajektima i vlakovima. Možda se čini blizu, no zbog terena će vam trebati dulje nego što mislite. Ne očekujte da trajekti voze zimi baš uvijek", tvrdi Mark.

8. "Nemojte izbjegavati lokalne muzeje u malim mjestima."

9. "Nemojte propustiti isprobati domaća jela, pogotovo na Jadranu."

10. "Nemojte pretpostavljati da ćete moći platiti u eurima, u Hrvatskoj se koriste kune."

11. "Nemojte zaboraviti u restoranu ostaviti napojnicu u iznosu 10 posto računa", savjetuje Mark.

12. "To što ne znate hrvatski nije problem, Hrvati znaju kako se odnositi prema turistima, a većina ih govori engleski."

13. "Ako vas ponude suhim smokvama ili rakijom, nemojte ih odbiti."
 

Pročitajte više