Seksizam, mizoginija, pedofilija... Ove popularne pjesme doista su uznemirujuće

NETKO je na Redditu upitao ljude koje su pjesme izazvale mnogo kontroverzi, a odgovori su ponudili puno problematičnih stihova. Buzzfeed je izdvojio hitove koje mnogi smatraju užasnim i koje ne mogu slušati koliko god oni popularni bili.

Napomena: Pjesme u nastavku mogu biti uznemirujuće jer sadrže teme seksualnog zlostavljanja, obiteljskog nasilja i silovanja. 

Roman's Revenge, Nicki Minaj (2010.)

Eminemov dio u pjesmi Roman's Revenge Nicki Minaj (2010.) uznemirio je brojne fanove. Problematični stihovi su: 

"Uhvatio sam je kako mi krade glazbu/Zavezao sam joj ruke i noge za krevet/Postavio sam kameru, popišao se dva puta na nju/Vidi, dva piša i tronožac/Moral priče je/Život te tretira kao suhi busen/Šutni mu ga natrag u lice, moj Bože."

Run for Your Life, The Beatles (1965.)

Da, čak su i Beatlesi imali ozbiljno sumnjivu glazbu, poput pjesme o tipu koji prijeti da će ubiti djevojku ako je vidi kako voli drugog muškarca. 

"Neka ovo bude propovijed/Mislim sve što sam rekao/Dušo, ja sam odlučan/I radije bih te vidio mrtvu/Bolje ti je da bježiš za život ako možeš, djevojčice/Sakrij ruku u pijesak, djevojčice", glase stihovi pjesme Run for Your Life.

Island Girl, Elton John (1975.)

Na meti kritika našao se i Elton John. Ljudi smatraju da je njegova pjesma Island Girl iz 70-ih i rasistička i seksistička. Govori o seksualnoj radnici crnkinji koja pruža usluge bijelcima. Prije je to bio veliki hit, ali pjevač je više ne izvodi na koncertu (jasno je i zašto).

"Crni dečko te želi u svom otočkom svijetu/Želi te uzeti od šefa reketa/Želi te spasiti, ali tvoj cilj je izgubljen/Otočanko, otočanko, otočanko/Reci mi što želiš u svijetu bijelca", glase stihovi pjesme.

Age Ain't Nothing but a Number, napisao R. Kelly za Aaliyu (1994.)

"Pjesma je pogrešna na više razina jer ju je napisao R. Kelly za Aaliyu kad je imala samo 14 ili 15 godina - to je poput pedofilske himne. Činjenica da ju je R. Kelly oženio kad je ona bila maloljetna čini ovu pjesmu (i cijeli album) više nego problematičnom", komentar je na Redditu.

Problematični stihovi glase: "Godine su samo broj/Odbacivanje je samo stvar/Ova ljubav koju osjećam prema tebi/Nikad se neće promijeniti."

Rihanna, Glasses Malone (2012.)

Ovu pjesmu mnogi su opisali užasnom. Ne čudi, ovo su stihovi:

"Tretiraj to poput Rihanne/Udaraj to, udaraj to/Jer igranje s pi*kom nije dovoljno/Tretiraj to poput Rihanne, ku*ko/Zovi me Chris Brown."

Jailbait, Ted Nugent (1981.)

"Ted Nugent čak i ne pokušava ništa sakriti - radi se o njegovoj privlačnosti prema 13-godišnjakinji, njezinoj majci koja mu je dala dopuštenje za seks, a završilo je tako što je uhićen i rekao policajcu da stavi lisice na dijete da ga mogu 'dijeliti'. On je dobro poznato govno, ali ova pjesma je potpuno užasna i odvratna", istaknuo je netko.

"Pa, nije me briga ako imaš samo 13/Izgledaš predobro da bi bilo istinito/Samo znam da si vjerojatno čista/Ima jedna mala stvar koju ti moram učiniti/Jailbait, tako mi dobro izgledaš/Jailbait, hoćeš li me osloboditi?" stihovi su.

Daughters, John Mayer (2003.)

Slavnog pjevača zbog ove pjesme napadaju jer "on žene vidi kao objekte i misli da su one dobre samo za ljubav prema muškarcima i rađanje djece." Ovo su problematični stihovi:

"U ime svakog čovjeka/Pazeći na svaku djevojku/Vi ste bog i težina njenog svijeta/ Zato, očevi, budite dobri prema svojim kćerima/Kćeri će voljeti kao i vi/Djevojke postaju ljubavnice, koje se pretvaraju u majke/ Dakle, majke, budite dobre prema svojim kćerima."

Good Morning, Little School Girl, Grateful Dead (1967.)

Naslov pjesme sve govori. Good Morning, Little School Girl, koju je napisao Sonny Boy Williamson i snimio Grateful Dead 1967., govori o starijem muškarcu kojeg seksualno privlači tinejdžerica koju primjećuje kako svaki dan hoda kući nakon škole. To je, nažalost, jedna od mnogih klasičnih rock pjesama o starijem muškarcu koji lovi mnogo mlađu ženu.

"Dobro jutro, mala školarko/Mogu li ići kući s tobom?/Reci svojoj mami i tati da sam i ja mali školarac/Hajde sada, ljepotice/Ne mogu si pomoći/Tako si mlada i lijepa/Ne treba mi nitko drugi", problematični su stihovi.

Pročitajte više