Šest zemalja već je osiguralo prolazak u finale Eurosonga. Razlog je novac

Foto: Profimedia

PRED obožavateljima Eurosonga najuzbudljiviji je tjedan u godini. 

Kao i svake godine do sada, pet zemalja Big 5 već je osiguralo završnicu Eurosonga. Ako ste primijetili da su Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija uvijek u finalu - to nije zbog publike ili kvalitete pjesme, nego zbog pravila natjecanja.

Do 2000. godine u ovoj skupini su bile četiri zemlje, a nakon što se Italija vratila na Eurosong poslije 14-godišnje pauze, nazivaju se Big Five i one su najveći financijski suradnici EBU-a, Europske radiodifuzijske unije, koji organizira natjecanje.

U finalu izravno i Ukrajina. Treća je na kladionicama

U finalu je svake godine i pobjednik prethodne, a to je ove godine Ukrajina, koja ipak nije domaćin. Zauzela je i visoku poziciju na kladionicama Eurosonga te je na trećem mjestu, odmah ispod Švedske i Finske.

Od ostalih zemalja koje idu izravno u finale, Francuska je zauzela četvrto mjesto na kladionicama, Španjolska peto, Italija osmo, a Velika Britanija deveto. Hrvatska je trenutno na 16. mjestu na kladionicama.

Od svih pjesama koje izravno idu u finale, fanovima je omiljena francuska

Na stranici Wiwibloggs.com, koja je specijalizirana za Eurosong i eurovizijske događaje, osvanula je anketa u kojoj se fanove natjecanja pita tko od Big 5 zemalja ima najbolju pjesmu, sudeći po generalnim probama. U anketi nije izdvojena Velika Britanija jer zbog tehničkih problema nisu mogli objaviti snimku generalne probe njihove predstavnice Mae Muller.

Fanovi Eurosonga najviše su glasova (35.59%) dali Francuskoj. Na drugom mjestu našla se Njemačka (23.95% glasova), a na trećem Španjolska (19.85% glasova). Četvrto je mjesto zauzela Italija (12.27% glasova), a peto Ukrajina (8.34% glasova).

Koja je vama najbolja pjesma od spomenutih šest koje prolaze izravno u finale Eurosonga? Javite nam u anketi ispod.

Pročitajte više