Sevdah ponovno osvaja Zagreb: Mostar Sevdah Reunion posebni gosti na koncertu, osvojite ulaznice!



U PONEDJELJAK, 21. studenog, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ugostit će neke od najboljih pjevača sevdalinki i eminentna imena sevdaha, koja već godinama ovom vrstom glazbe osvajaju publiku diljem Europe. Zagreb i KD Vatroslav Lisinski su već nekoliko puta svojoj vjernoj publici priuštili nezaboravne sevdah koncerte, pa nema sumnje da će i ovaj tradicionalni, peti put sevdah pjesma obogatiti zagrebačku noć, ali i publici priuštiti niz nezaboravnih i ugodnih trenutaka.

Svi ljubitelji sevdaha moći će uživati u glasu Nedžada Salkovića, po mnogima najboljeg pjevača sevdalinki, poznatog po mnogim hitovima, a prije svih, nikad nadmašenim hitom "Ne klepeći nanulama", koji je već godinama zaštitni znak publike svih uzrasta. Uz Salkovića će nastupiti i primadona Merima Njegomir, zatim Muhamed Mujkanović, Nedžad Imamović, Marija Šestić, pjevačica iz Banja Luke, priznata kao vrsna pjevačica sevdalinki a poznata i kao predstavnica Bosne i Hercegovine na pjesmi Eurovizije. Uz njih će nastupiti i Vesna Hadžić, Zekija Suman, Avdo Lemeš, Asim Brkan i Subhija Šehović.

Specijalni gosti večeri bit će Mostar Sevdah Reunion, grupa koja je jedna od rijetkih koja je snimila nekoliko CD-a za međunarodno tržište i o kojoj je BBC snimio dokumentarac. Mostar Sevdah Reunion jedan je od najpoznatijih balkanskih i etno sastava. To je grupa glazbenika koje ujedinjuje ljubav prema tradicionalnoj muzici - sevdahu. Spoj iskustva i mladosti. Svoj umjetnički izraz su pronašli u izvođenju i interpretaciji sevdalinki i romske muzike kroz suvremene aranžmane. Prvi album koji su izdali 1999. godine sa glavnim vokalom Ilijazom Delićem i specijalnom gošćom na albumu - kraljicom romske muzike - Esmom Redžepovom, doživio je veliki uspjeh i osvojio publiku diljem svijeta.

Mostar Sevdah Reunion imao je nastupe širom svijeta, a koncerte su održavali u koncertnim dvoranama, a kao najdraže nastupe izdvajaju nastup u Londonu u dvorani Queen Elizabeth Hall, kao i poziv da budu gosti B.B.Kinga na specijalnoj večeri "Blues Around the World" gdje su nastupali s najvećim imenima bluesa.

"Sevdalinka nisu slova, ni zvuk ni note, nego interpretacija"


Sve izvođače pratit će orkestar Dinka Mujanovića davajući posebnu dozu šarma sevdahu i sevdalinskoj pjesmi. "Sevdalinka je čista lirska poezija, ali i nešto više. Ona je najidealniji spoj riječi i tona, pjesničkog i muzičkog sadržaja. Sevdalinka postoji kao melodija odnosno kao svojevrsni fenomen tek kad je zapjeva pravi pjevač. Dakle, sevdalinka nisu slova, ni zvuk ni note, nego interpretacija".

Kod balkanskih naroda riječ sevdah dolazi sa istoka od starih arapskih, grčkih i turskih riječi za ljubavni zanos, strast, ali i bol koju samo ljubav može da stvori u čovjeku. Ove ljubavne pjesme često prenose istinite, ali tragične priče. Izvođači kao umjetnici u centru sevdaha doživljavaju pjesmu na krajnje intiman način reproducirajući sve njene nijanse pred publikom dok se svaki slušatelj ne poistovjeti sa pjesmama koje ostavljaju osjećaje ljubavi, čežnje i bola, ali nerijetko i nostalgije za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni KD Vatroslav Lisinski te u sustavu Eventim, na www.eventim.hr

Osvojite ulaznice!

Najbržima poklanjamo tri puta po dvije ulaznice. Sve što trebate napraviti jest što prije poslati mail naslovljen sa "Sevdah u Lisinskom, 21. studenog" na index.nagrada@gmail.com. U mailu navedite svoje osobne podatke (ime, prezime, adresa i kontakt-broj). Dobitnici će biti obaviješteni mailom. Sretno!

Pročitajte više