Sjećate li se uopće tko je bio gradonačelnik Zagreba prije Bandića?

Foto: EPA/Davor Puklavec/Sanjin Strukic/Pixsell

MILAN Bandić umro je kao gradonačelnik Zagreba. Tu dužnost obnašao je u šest mandata, od 2000. godine do svoje smrti. Vladavina Bandića u posljednjih 20 godina prekinuta je u njegovom drugom mandatu, kada je morao odstupiti s dužnosti zbog afere s pijanom vožnjom. Gradom je tada kao gradonačelnica upravljala Vlasta Pavić, ali je Bandić na idućim izborima ponovno pobijedio i nastavio vladati i uhljebljivati sve do svoje smrti.

Mlađe generacije uopće nisu zapamtile nekog drugog gradonačelnika Zagreba, a i starijima se teško sjetiti tko je bio Bandićev prethodnik u najvažnijoj fotelji Grada.

Bila je to Marina Matulović Dropulić, arhitektica iz redova HDZ-a, koja je dužnost gradonačelnice Zagreba obnašala u dva navrata - dva mjeseca 1996. godine i od 1997. godine do izvanrednih izbora 2000. godine koje je dobio Bandić.

Iako se njezinog mandata mlađe generacije uopće ne sjećaju ili sada prvi put čuju za nju, neki će taj mandat pamtiti jer je u tom periodu dovršena tramvajska pruga do Prečkog, uređena Avenija Dubrava s prugom do Dupca te su izgrađeni Kaptol Centar i Importanne Galerija na Iblerovu trgu.

Bandića je pokušala pobijediti 2005. godine, ali joj to nije pošlo za rukom. Javnost ju je u posljednje vrijeme viđala većinom na fotografijama sa suđenja Ivi Sanaderu. 

 

Pročitajte više