Skinuo sa zida i pojeo bananu zalijepljenu trakom prodanu za 800 tisuća kuna

Screenshot: Instagram

UMJETNIK i performer iz New Yorka pojeo je bananu od 120 tisuća dolara na sajmu umjetnina Art Basel u galeriji Perrotin u Miami Beachu u subotu.

David Datuna je od voća, odnosno umjetničkog djela koje je nedavno prodano za 120 tisuća dolara (oko 807 tisuća kuna), napravio posljednju večeru. Datuna je umjetničko djelo Maurizia Catellana Comedian (banana zalijepljena trakom na zid) skinuo i pojeo ga, a sve je snimila kamera.

Catellan je najpoznatiji po zlatnoj zahodskoj školjci koju je u sklopu svoje izložbe "America" postavio u njujorškom muzeju Guggenheim, a koja je kasnije ukradena u Londonu.

"Bila je slasna", rekao je Datuna New York Postu. Na pitanje je li bila bolja od obične banane Datuma je rekao: "Naravno." "Mogu pojesti bananu i koncept banane jer sam umjetnik, a ne običan čovjek", dodao je namignuvši.

Datuna se nastavio šaliti. "Jedan umjetnik jede drugog umjetnika. Zabavno je", rekao je te dodao kako je performans nazvao Gladni umjetnik.

Galerija tvrdi da umjetničko djelo i dalje živi. "Nije uništio rad!" rekao je glasnogovornik galerije Lucien Terras za Miami Herald te dodao kako je banana ideja. Već su je, naravno, i zamijenili, a kolekcionar ionako kupuje certifikat autentičnosti, prenosi Fox News.

Pojedena banana je stvorila pomutnju početkom tjedna kad ju je francuski kolekcionar kupio za 120.000 dolara.

Pročitajte više