Škoti proizveli pivo koje ima veći postotak alkohola od votke i viskija

"SINK THE BISMARCK" novo je pivo škotske pivovare BrewDog, a sa svojih 41 posto alkohola je najjače pivo na svijetu. Škoti su time oduzeli titulu Nijemcima, čija je pivovara Schorschbrau stvorila pivo sa 40 posto alkohola. Ime novog piva s najviše alkohola izravna je provokacija na konkurentno njemačko pivo. Naime, "Sink The Bismarck" legendarna je zapovijed Winstona Churchilla, nakon koje je Kraljevska ratna mornarica potopila njemački ratni brod.

Legendarnom Britancu Bismarck je posebno smetao jer je prethodno on potopio ponos britanske flote, krstaricu Wood. "Sink The Bismarck" je po načinu proizvodnje i odlikama zaista pivo, no nije pitko poput ostalih piva. Naime, u njemu ima više alkohola nego u viskiju ili votki. Pivovara se odmah oglasila i za svoju novu žesticu istaknula da ovo pivo treba piti odgovorno.

Direktor BrewDoga, James Watt, izjavio je da ovo pivo treba piti u manjim količinama, kao što se konzumira i čaša finog vina. Iako je ova pivovara izazivala burne rasprave svojim žestokim proizvodima, stvaranje najalkoholnijeg piva nije izazvalo reakcije u medijima. Iz udruge Alcohol Focus Scotland poručili su da nemaju komentara na pivo "Sink The Bismarck" jer bi reakcijom na njega potpomogli promociju novog piva. Boca od 0,33 litre ovog piva koštat će 40 funti, a kupovat će se preko internetske stranice pivovare BrewDog.

Pročitajte više